IVA bygger broar mellan näringsliv, akademi och politik

Under måndagen besökte jag Lindholmen Science Park. Besöket arrangerades av Sällskapet Riksdagsledamöter och Forskare (Rifo) tillsammans med Kungl. IngenjörsVetenskapsakademien (IVA).

På programmet stod bland annat presentationer om vindkraft, vågkraft och panelsamtal med företrädare för näringsliv, samhälle och akademi. Göteborg och Västsverige ligger verkligen i framkant när det gäller forskning och innovationer. Som alltid är det ett nöje att få lyssna på landshövdingens tal, alltid lika roliga och underhållande.

Dessutom fick vi en presentation av supermaterialet grafen. Forskarna som upptäckte grafen för omkring 10 år sedan belönades år 2010 med Nobelpriset i fysik. Grafen är endast ett atomlager tunt material av kol och är väldigt starkt och strömledande. Med andra ord ser forskarna många användningsområden för grafen. Chalmers har sedan en tid tillbaka fått äran att leda EU:s flaggskeppsprojekt om ämnet och vi fick en spännande presentation. Här finns en pedagogisk film om projektet.

Lämna ett svar