Cancerfondens seminarium 22/10

Under Cancerfondens kunskapsseminarium i Riksdagen fick vi politiker, forskare och patientföreträdare en ordentlig genomgång av livsstilens koppling till cancer. Cancerfallen ökar och över 30 procent av dem skulle kunna förhindras med en hälsosammare livsstil. Om vi äter mer hälsosamt, rör på oss i större utsträckning, och slutar med cancerframkallande vanor som tobak, solning och mindre alkohol minskar risken att drabbas av cancer.

Efter att Klas Kärre, Olof Nyrén, Katarina Bälter, Carl-Johan Sundberg och Helene Rundqvist presenterat den senaste forskningen kring livsstil och cancer var det dags för diskussion med fem riksdagsledamöter från fem partier, däribland undertecknad. Diskussionen kretsade kring hur mycket politiker ska styra människors livsval, och att för mycket pekpinnar kan vara negativt och uppfattas som moralism.

Jag lyfte problematiken att det fria valet riskerar att sättas ur spel när det kommer till produkter som är beroendeframkallande. Olika intressanta saker fick vi lära oss som t.ex. att tomater framför allt tillagade är bra mot prostatacancer, fibrer mot tarmcancer samt att träning är bra för att förebygga cancer och ju mer desto bättre.

Lämna ett svar