Friande våldtäktsdom upprör

Jag skall börja med att säga att jag inte är någon expert eller kan alla delar i målet.
Men den reaktion som jag själv kände och många andra med mig är bestörtning.

Det är helt obegripligt, hur kan domaren välja att fria de män som hade sex med en 15 årig flicka efter hon sagt nej, de hade tagit hennes telefon, tagit hennes kläder och stundtals låste dörren, varefter en efter en hade sex med henne. Killarna ljög i förhören och tjejen uppfattades som trovärdig av domstolen.

Som far i en familj med många döttrar kan jag bara känna ilska över hur det kan få fortsätta i en rättstat. Under mina år som ordförande i socialnämnden kom jag i kontakt med många våldtäktsoffer som kände sig dubbelt utsatt, först våldtäkten och sedan när samhället inte tog dem på allvar. Samtidigt som de absolut flesta aldrig ens anmäler våldtäkten.
Vad skall krävas för att våra fruar, flickvänner och barn skall kunna känna sig trygga i Sverige.

Jag får “tröstande” ord att den nya lagen från 1 juli år hade antagligen fällt gärningsmännen. Men det hjälper inte den 15 årig flickan som blivit utsatt för våldtäkten. Kan någon påstå att den tidigare lagtexten sa att det var ok? Låt Högsta domstolen pröva saken.

Det är viktigt att domstolarna aldrig glömmer av varför, och för vem de finns till för.

Tyvärr är frågan inte unik. Är på studiebesök i Kanada där jag möts av framsidan i tidningen ” om 17 min tvingas ännu en kvinna att ha sex mot sin vilja”. Vi förfasas över våldtäkterna i krig, våldtäkterna i Indien men vi får inte glömma att det händer i våra egna kommuner också.

Vad gör vi åt det?

20131006-162502.jpg

20131006-162517.jpg

Lämna ett svar