Betalningsvillkor för företagare

När jag som säljare en dag fick ett brev från ett stort bilföretag i Västsverige om att de hade ändrat sina betalningsvillkor ensidigt till 60 dagar trodde jag det var omöjligt, men det var det inte. Tyvärr finns det många exempel på att det går till så. Störst problem blir det för mindre leverantörer som inte har möjlighet att göra samma sak till sina leverantörer.

Detta var 20 år sedan men frågan är fortfarande lika aktuell. BIM Kemi i Lerum, Festo och Hydraulik och Pneumatik föreningen har tagit upp upp frågan med mig för att något måste göras åt det. Det är därför glädjande att Sverige i år införde ett EU-direktiv om bekämpande av sena betalningar vid handelstransaktioner mellan länder. Dessutom gick Justitiedepartementet ut med en promemoria där en tvingande reglering om betalningstider vid handelstransaktioner mellan företagare föreslås. Lagändringen som ska träda i kraft efter årsskiftet innebär att betalningar alltid ska ske senast trettio dagar efter framställt krav på betalning.

 

Lämna ett svar