Organdonation

I går var det dags för höstens första möte med Donationsrådet. Vi hade Anders Milton på besök som pratade om sitt regeringsuppdrag att se över hur vi jobbar med organdonation i Sverige.

De områden som omfattas av översynen är information till allmänheten samt dess möjlighet att ta ställning till donation, vårdgivarnas organisation och arbetssätt och deras betydelse för donations- och transplantationsverksamheten samt förutsättningarna att bedriva donationsfrämjande insatser i vården uppgiftsutbytet med Scandiatransplant.

Förutom mitt arbete i rådet uppmuntrar jag med jämna mellanrum mina läsare, vänner och kollegor att ta sig en funderare över att registrera sig till Donationsregistret. Jag läste nyligen en gripande artikel i GP där William tre år fått ett nytt hjärta och besegrat oddsen. I somras väntade över 800 personer i Sverige på ett eller flera organ. De är ett utsatt läge i och med att det saknas donatorer och situationen är extra bekymmersam för barn.

Lämna ett svar