I valet och kvalet – valet i Tyskland

Tyskland går till val den 22a september och många bedömare menar att förbundskansler Angela Merkel och hennes Kristdemokratiska unionen får det svårt att få till samma koalition igen. Istället är den troligaste utkomsten en koalition med Socialdemokratiska oppositionen. Det verkar som om fler tyskar allt senare bestämmer hur de ska rösta och detta spås inverka på Merkels resultat.

Frågan jag ställer mig är miljön kommer att ha en inverkan även på det tyska valet. Merkels ”Energiewende” eller gröna revolution efter katastrofen i Fukushima har visat sig kosta mer än vad det smakar med kraftigt ökande elpriser och ökad kolförbränning. Den förre miljöministern Jürgen Tritten från miljöpartiet sa en gång att omställningen till förnybar energi inte skulle kosta mer än en glasskula. Hans efterföljare Peter Altmaier medger nu att det som tyskarna nu betalar för sin el räcker till hela glassmenyn.

Lämna ett svar