Capio S:t Görans sjukhus i The Economist

Den moderata socialkommittén besökte S:t Görans akutsjukhus i Stockholm för en tid sedan. 2012 tog sjukhuset emot 77 000 akuta patientbesök vilket gör det till landets största. Den största skillnaden på S:t Görans och landets övriga sjukhus är inte den stora andelen akutfall utan att sjukhuset drivs som aktiebolag. Denna driftsform har man haft sedan 1994 och numer ingår sjukhuset i en av Europas ledande privata vårdkoncerner. S:t Görans sjukhus är Sveriges första och hittills enda akutsjukhus med en privat ägare. Ett mycket progressivt sjukhus. The Economists artikel om sjukhuset i förra veckans nummer ger en fördjupad bild. Tidningens analys av S:t Görans är att Toyotamoddelen och lean management fungerar väl samtidigt som de effektivitetsvinster som gjorts skulle kunna appliceras på andra delar av EU.

Lämna ett svar