Solandets konsekvenser

Jag tillsammans med min kollega från riksdagen, Isabella Jernbeck, skrev tidigare i våras i Expressen om att införa 18-årsgräns på solarier. Cancerfondens ordförande, Stefan Bergh, skriver en debattartikel på samma tema på SVT-debatt. Skönhetsideal med solbränna som råder i Sverige gör att vi solar mycket och då kan vi se att hudcancerfallen har ökat dramatiskt. I och med solning är extra farligt för barn och ungdomar bör Sverige göra som andra länder och lagstifta om en åldersgräns för att sola solarium. Det finns även en del myter kring solning som kan vara bra att skärskåda. En av dessa är att barn behöver sol för god D-vitaminomsättning. Faktum är att en sparsam exponering i direkt solljus räcker. För ljushyade personer räcker det med cirka 10-15 minuter med sol i ansikte och på armar under en sommardag.

SVT debatt

http://debatt.svt.se/2013/05/13/infor-18-arsgrans-i-solarium-for-att-minska-hudcancern/

Cancerfonden

http://www.cancerfonden.se/sv/cancer/Forebygga-och-risker/Risker/Solens-paverkan/

 

Lämna ett svar