Debatt på Allergiforskningens dag

På temat ”hur får vi en nationell samling i allergifrågan?” deltog jag i en debatt på Karolinska Institutet och Allergiforskningens dag. En bra panel med bland annat Barbro Westerholm (Fp), Helene Öberg (Mp) och Mats Ulfendahl, Huvudsekreterare Vetenskapsrådet. Frågan är mycket intressant då det är en stor folksjukdom som ökar. Hösnuva, astma och eksem – allergierna har ökat mycket snabbt de senaste åren. En anledning är förmodligen att vi exponeras på ett nytt sätt för mikroorganismer som bakterier och virus från det ögonblick vi föds, och här har tarmarna en viktig roll enligt immunologen Eva Sverremark-Ekström. Rökning är en starkt bidragande orsak till allergier och astma. Så inte bara det att varannan som röker kommer att dö av sin rökning, under tiden drabbas man också av många andra sjukdomar. Värst är det för alla barn som utsätts för påtvingad rök och får leva hela livet med konsekvenserna av vuxna som inte klarar av att sluta röka.

Här finns mer att läsa om allergiforskning:

http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?l=sv&d=4477

Lämna ett svar