Pressmeddelande: tillstånd för testreaktor Electra

TV4 Nyheter gjorde igår ett intressant inlag om testreaktorn Electra i ett reportage om framtida tekniker inom kärnkraft. Jag har tidigare lagt en motion om att ett tillstånd bör ges. I veckan bjöd jag även in forskningledaren professor Janne Wallenius och som kom och berättade om projektet för riksdagsledamöter. Det ska bli mycket intressant att följa projektet i framtiden. Idag gick det också ut ett pressmeddelande där jag kommenterar projektet.

 

Pressmeddelande

“Regeringen bör tillåta byggandet av testreaktor Electra”

Moderat politiker vill att regeringen tillåter testreaktor vid Oskarshamn

Henrik Ripa, moderat riksdagsledamot, vill att regeringen ger sitt tillstånd till byggnationen av testreaktorn Electra. Igår uppmärksammade TV4 Nyheter Electra i ett reportage om framtida tekniker inom kärnkraft. Något som behövs då de gamla är i behov av utbyte.

– Svenska forskare är på väg att revolutionera kärnkraftsindustrin. Med ytterligare forskning på den fjärde generationens kärnteknik som Electra innebär skulle vi kunna få en gyllene möjlighet att byta ut våra reaktorer säger Henrik Ripa.

Mer forskning behövs dock. Ripa la tidigare i höstas en motion i Riksdagen där han uppmanar regeringen att tillåta en testanläggning för kommersiellt bruk. Förra veckan bjöd Ripa också in Prof. Janne Wallenius, forskningsledare vid projektet Electra, för att hålla ett seminarium på riksdagen om den nya tekniken.

– Med projekt Electra skulle kärnkraften bli både säkrare och miljövänligare. Genom kylning med flytande bly minskar risken för härdsmälta och strålskyddet ökar. Dessutom kommer reaktorn effektivt att kunna återanvända gammalt uran som nu ligger i djupförvar. Enligt forskarna kommer förvaringstiden på 100 000 år förkortas till under 1000 år fortsätter Ripa.

– Beslut om kärnkraft måste vara genomtänkta. I och med att dagens kärnkraft behöver ersättas är det angeläget att vi har så god information som möjligt om alternativen. Ett tillstånd ger forskarna möjligheten att bistå med denna mycket viktiga information avslutar Henrik Ripa.

En kommentar för “Pressmeddelande: tillstånd för testreaktor Electra

  1. Det finns bara en lösning på att vi på jorden inte bara ska fortsätta och öka kolanvändningen och den heter just nu kärnkraft GENIV. Kämpa på. Se till ge dom en miljard eller två. Ta pengarna från meningslös klimatforsning/genusforskning.

Lämna ett svar