Taiwanresa v. 44

Veckan som kommer är en så kallad plenifri vecka då vi riksdagsledamöter varken har utskott eller debatter på riksdagen. Dessa veckor är bra tillfällen för oss att göra fler studiebesök än vanligt eller längre resor för att ta in ny kunskap. På inbjudan av Taiwans ambassad i Sverige åker jag och min riksdagskollega Gustaf Hoffstedt, Gotland, till Taiwan. Det fullmatade programmet startar nu på måndag och avslutas på fredag.

Resan är skräddarsydd efter våra politikområden; i mitt fall tobak, folkhälsa, socialtjänst och socialfrågor i allmänhet. Taiwans speciella internationella status påverkar hälsofrågorna i landet vilket blev kännbart 2003. Då Taiwan inte var med i WHO när utbrottet av SARS slog till blev att det blev svårt för omvärlden att kontrollera det luftburna viruset. Taiwan har ett starkt önskemål om att få bli medlem i WHO. Bland annat CNN tog upp detta 2003.

Vi kommer bland annat möta generaldirektören för hälsodepartementet och besöka det nationella hälsoforskningsinstitutet. Vi kommer också att besöka kulturinstitutioner och diskutera kulturfrågor då Gustaf sitter i Kulturutskottet. Denna del av programmet ger ett ypperligt tillfälle att vidga diskussionerna till länken folkhälsa och kultur som jag engagerad i. I denna del av programmet besöker vi till exempel Xue Xue institutet som fokuserar på kulturella och kreativa näringar och det nationella centrumet för traditionell konst.

Utöver dessa punkter kommer vi att träffa Vanessa Yea-Ping Shih, viceminister, utrikesdepartementet samt Jens Wernborg från Svenska Exportrådet i Taiwan. Det ser ut att bli en hektisk men intressant resa.

Lämna ett svar