Ripas flygpost vecka 36

Ripas flygpost vecka 36

Livsrum 2011 ”Inget är omöjligt”
Missa inte de sista dagarna av Livsrumsveckan i Lerum och Bo- och Energidagarna i helgen på Bagges Torg. (har bifogat programmet nedan)
Hela det aktuellt program ser du även här
Läs mer

 Riksdagens öppnande
Nästa vecka på torsdag 14.00 är det riksdagens högtidliga öppnande av Kungen. Det går att följa på TV.
Nu är det inte så att riksdagsledamöterna har haft sommarlov sedan midsommar tills nu. Mycket av riksdagsarbetet handla om att vara ute och träffa företag, organisationer och myndigheter och göra studieresor, för att inte tala om att läsa och besvara mail. Vid midsommar hade jag 2.500 olästa mail. De flesta är lästa nu.

 FN har kallat till möte om en av vår tids viktigaste frågor

FN har kallat världens ledare till ett toppmöte om icke smittsamma sjukdomar i samband med att FNs generalförsamling möts i New York 19-21 september.
Icke smittsamma sjukdomar är hjärtsjukdomar, stroke, cancer, diabetes och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. De utgör ett växande hot mot utvecklingen i världen. Vid FN-mötet ska länderna diskutera hur detta hot ska bekämpas. Stora förhoppningar har tidigare knutits till mötet. Bland andra har generalsekreteraren själv uttalat sig om hur viktigt det är att NCD-mötet resulterar i åtgärdsinriktade dokument med tydliga och mätbara mål.
En stor del av dessa sjukdomar framkallas av ogynnsamma levnadsvanor. Tobaksbruk är den största och gemensamma faktorn. Att förebygga dessa sjukdomar kräver därför breda och långsiktiga samhällsinsatser som många gånger måste bygga på politiska beslut.
Arbetet med att ta fram dokument som parterna ska förhandla om under New York-mötet har emellertid präglats av stora svårigheter att enas om förslag till konkreta insatser och mål. Förhandlingarna ställdes tillfälligt in för en tid sedan eftersom FNs medlemsländer inte kunde enas, men ska återupptas i början av september. Svårigheterna beror till stor del på motstånd från EU och USA.
Sverige måste agerar kraftfullt för att stödja processen inför och under toppmötet.
I Sverige dör 18 personer varje dag till följd av rökning. Det måste få ett slut.
Läs mer

 Henrik Ripa (M) Lerum
Sveriges Riksdag

Socialutskottet

http://HenrikRipa.se
http://www.facebook.com/Ripa.Sweden
http://www.valfardsblogg.se/

 Torsdag 8 september

Föredrag
Barns psykiska hälsa
Mara Westling Allodi, professor och Lotta Molander, familjebehandlare håller i en fortbildningsdag för kommunanställda och förtroendevalda samt företrädare för frivilligorganisationer.
Att leva tillsammans med anhörig som har demens
Edna Alsterlund, tidigare gift med boxaren Ingo, Ingemar Johansson. Äldresäkerhetsgruppen bjuder på fika och Matroserna underhåller! Lerums Missionskyrka klockan 10-12. Anmälan till KomIn telefon 0302-52 20 04.

 Kulturskolan underhåller
På Ekebacken klockan 10.30 och på Sävegården klockan 11.20.

Hur påverkas pojkar och flickor av vad de upplever i skolan?
Föreläsning med Mara Westling Allodi, för pedagoger, politiker, frivilliga organisationer och allmänheten. Gradängsalen, Lerums gymnasium klockan 15-17. Anmälan görs via den här länken.

Sommarläsningen för elever i år 2-5
Prisutdelning kl 17-19 på biblioteken i Floda, Gråbo och Lerum.

Döden var god dröj
Lennart Lauenstein, författare och hjärtpatient, och Åsa Cider, medicine doktor och sjukgymnast pratar om motion som hjärtrehabilitering, Lerums bibliotek klockan 19. Fri entré, anmälan till KomIn telefon 0302-52 20 04.

Förnuft och känsla, skillnaden mellan män och kvinnor
Annica Dahlström, professor och hjärnforskare. Torpskolans aula klockan 19-21. Anmälan till Studieförbundet Vuxenskolan telefon 0302-158 58. Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan i samarbete med Filosofiska rummet och Aktiva seniorer.

Allsång och underhållning
Med Nääs Dragspelsklubb. Kaffeförsäljning och lotterier, Tingshuset klockan 19. 

Feldenkrais
Introduktionskurs till Livsrumspris. 8 och 15 september. Tennishallen i Lerum klockan 19-20. Avgift 120 kronor för två gånger.

Fredag 9 september

Morgonsim med frukostbuffé
Två-för-en, Vattenpalatset, klockan 6.30-9.

  Öppet-hus, Life Health & Fitness
Gratis prova-på i gym och gruppträning, måndag till fredag klockan 7-22 och lördag och söndag klockan 10-18. Information och bokning telefon 0302-516 15 eller www.lifeclub.se

Drop-In Beauty After Work
Hos Cecilia of Sweden klockan 17-20. Ta med dina vänner och få ny energi på en alternativ, hälsosam efter-jobbet aktivitet. Du bjuds på frukt och snacks. Kostnadsfritt. Förboka på www.ceciliaofsweden.se eller telefon 0703-38 05 08.

Lifedancing
Fri dans och rörelsemetod. För dig som älskar att röra dig fritt och vilt! Tingshuset i Lerum klockan 18.30-21. Anmälan 0708-23 95 23. www.gestaltterapeut.nu 

Lördag 10 september

Öppet-hus Life Health & Fitness
Gratis prova-på i gym och gruppträning. Information och bokning telefon 0302-516 15 eller www.lifeclub.se

Torgfest i Lerum
Bagges torg klockan 10-15. Underhållning, utställningar och aktiviteter för alla åldrar.

 Bo- och Energidagar på Bagges torg i Lerum
Utställningar och tips för dig som bor och reser! Se separat annons i Lerums tidning den 1 och 8 september samt www.lerum.se 

Räddningstjänsten och Civilförsvaret
Visar brandbilar, veteranbrandbilar, backklättringstävling med mera. Brobacken vid Bagges torg klockan 10-15. 

Temadag om kost & hälsa
ICA Kvantum i Hulan klockan 11-17.

 Risveden – promenad eller tufft motionslopp
Gå i ditt eget tempo, gärna med en fikakorg i handen. Start klockan 11.
Risveden Terräng är Västsveriges tuffaste och brantaste motionslopp med en höjdskillnad på 225 meter. Längs den 17,4 km långa banan som går genom två naturreservat passerar du 22 backar, nio sjöar och en ”vägg”. Start klockan 14. För information och anmälan www.risvedenterrang.se

 

Under hela Livsrum 1-11 september

Friskis & Svettis har gratis prova-på under vecka 36, 5-11 september.
Prova-på-massage hos Cecilia of Sweden, Livsrumspris 100 kronor. Boka tid på www.ceciliaofsweden.se eller ring 0703-38 05 08.
CL Harmony – friskvård & Rehab firar ett år med öppet-hus och prova-på erbjudanden samt olika föredrag inom hälsa, kost, träning, traditionell kinesisk medicin och Qi Gong under Livsrumsdagarna. För information och bokning: cecilia@clharmony.nu eller 0704-22 78 24.
Provträna gratis på gruppträning och gym (gäller ej på milon och instruktörer) hos Lerums Sport Center.
Prova-på gym och gruppträning hos Portens gym i Floda. För nya kunder, alltid gratis första gången!

En trygghetsvandring på Almekärrsskolans skolgård kommer att genomföras under Livsrum. För mer information kontakta gunilla.henningsson@lerum.se

 Under hela Livsrum pågår “Jag är schysst”- kampanjen mot tobakslangning.

 

Arrangör: Lerums kommun

Evenemangsansvarig: Johan Eklund tel. 0302-52 11 76

Medarrangör: Studieförbundet Vuxenskolan

Huvudsponsor: Sparbanken Alingsås

Sponsorer: Västra Götalands Regionen, ICA Kvantum, Lerums Energi, ICA Servett, FFLK, Vattenpalatset, Lerums Sport Centrum, Dexpo

Lämna ett svar