Ripas Flygpost vecka 35

Livsrum 2011 ”Inget är omöjligt”
Missa nu inte allt spännande som händer i Lerum under Livsrumsveckan. Det är 12:e året i rad som Lerums kommun ordnar denna folkfest för folkhälsa. Men nu även med fokus på miljöarbetet. Jag har valt att lägga de närmsta dagarnas program i slutet av flygposten för jag tycker det är så mycket positiv där att besöka. Bland annat Glad Hudik och en kampanj mot rökning ”Jag är schysst” och seminarier om KOL tillsammans med Pfizer.
Hela det aktuellt program ser du här
Läs mer

Miljömålsberedningen
I morgon fredag träffas vi i regeringens miljömålsberedning. Det är ett spännande arbete med mycket att sätta sig in i. Mycket handlar om avvägningar om vad som har högst prioritet och vad som går att göra åt våra miljöproblem.
Miljömålsberedningen har inrättats för att nå bred politisk samsyn kring miljöfrågorna. Beredningen ska ge regeringen råd om hur generationsmålet och miljökvalitetsmålen kan nås på ett sätt som är kostnadseffektivt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.  
Miljömålsberedningens är parlamentariskt sammansatt. I beredningen ingår även sakkunniga och experter med företrädare från organisationer och departement. Det övergripande uppdraget gäller till och med år 2020.

– Strategier inom prioriterade områden
Till miljömålsberedningens uppdrag hör att ge regeringen förslag till miljöstrategier med etappmål, styrmedel och åtgärder inom regeringens prioriterade områden. Miljöstrategierna ska vara målövergripande dvs. bidra till att nå generationsmålet och flera miljökvalitetsmål. Beredningen ska fokusera på frågor som berör flera samhällsintressen eller politikområden. Eftersom många mål har internationella kopplingar ska beredningen också visa på vilka frågor som behöver drivas inom EU och internationellt.

– Samråd och förankring av förslagen
Beredningen ska utveckla en bred dialog med länsstyrelser och andra myndigheter, företrädare för regionala och kommunala samverkansorgan eller landsting, kommuner, näringsliv, ideella organisationer och forskarsamhället. Syftet med dialogen är att inhämta kunskap och förankra Beredningens förslag till strategier. Beredningen ska stimulera till en bred debatt om vilka avvägningar samhället behöver göra för att nå miljömålen.
Det är en stor utmaning som vi har framför oss i beredningen.
Läs mer

Invigning av Höjdenvändan
Nu står står Höjdenvändan i Lerum klart. Förbo bygger hus som producerar mer värme än vad de förbrukar. Den 5 september klockan 11.00. inviger Kommunstyrelsens ordförande Anna-Lena Holberg och Förbos vd Ulla Hamnlund- Eriksson de nybyggda husen.
Som själv boende i ett trähus från 30-talet kan jag konstatera att det är mycket energi och pengar att spara på denna nya typ av hus.
Läs mer

Henrik Ripa (M) Lerum
Sveriges Riksdag

Socialutskottet

http://HenrikRipa.se
http://www.facebook.com/Ripa.Sweden
http://www.valfardsblogg.se/

 Torsdag 1 september 

Föreningsdag

Prova-på idrott och kultur för barn i årskurs 5 klockan 9-13.
Komediskola, karate, ridning, handboll, fotboll, basket, friidrott och mycket mer!
Bokcirkel

För ungdomar över 15 år. Vi läser “Kafka på stranden” av Haruki Murakami på Lerums bibliotek kl 16-17. Anmälan till biblioteket@lerum.se Arrangör: biblioteket och Studieförbundet Vuxenskolan.
Sensommarjazz

Med kulturskolans elever under ledning av Micke Högdahl och John Nygren. Till detta erbjuds en ekologisk och närproducerad grillbuffé, Aludden Providore, klockan 17-21.  Detta får man inte missa.

Föredrag

Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?
Nisse Simonsson, pensionerad överläkare och kirurg med hjärnan som passion.

 Fredag 2 september

Morgonsim med frukostbuffé

Två-för-en, Vattenpalatset, klockan 6.30-9.

Föreningsdag

Prova-på idrott och kultur för barn i årskurs 2 klockan 9-13.
Komediskola, karate, ridning, handboll, fotboll, basket, friidrott och mycket mer!
Mer information kontakta Anders Löfgren, telefon 52 14 89 eller anders.lofgren@lerum.se

Föredrag

Glada hudik – att bli sedd, behövd och tagen i anspråk

Ett föredrag för alla som vill få ett kvitto på att ingenting är omöjligt om man bara tror på människor och ger dem en chans att utvecklas. Pär Johansson, grundare av Glada Hudik-teatern. Klockan 13.30-15.20, Dergårdsteatern, anmälan till KomIn telefon 0302-52 20 04.
Sensommarjazz

Med kulturskolans elever under ledning av Micke Högdahl och John Nygren. Till detta erbjuds en ekologisk och närproducerad grillbuffé, Aludden Providore, klockan 17-21. 

 Lördag 3 september

LBK

Prova hockey för tjejer! Vättlehallen kl 10-11. Info: Lennart Schöld 073-934 81 56. www.lerumsbk.com

Lerums ungdomsskytteförening

Prova luftgevärsskytte! Pomonavägen, bakom Lerums gymnasium utefter järnvägen. Info: Håkan Nilsson 070-458 85 67 el. http://hem.passagen.se/lusk/

Floda BoIF

Fotbollens dag! Flodala IP, Skallsjö Prästväg kl 10-15. Välkomna att titta på när Flodas blandade lag spelar mot varandra. Hamburgare, fika och glass finns att handla.  www.flodaboif.se

Lerums Konståkningsklubb

Lär dig åka skridskor! Vättlehallen kl 11-12. www.lerumskk.se

Lerums Friidrott

Testa friidrott! Välkommen till Stonehill i Stenkullen kl 11-13. Löpning, kast eller hopp, vad passar dig? Info: 0302-222 82 www.lerumfriidrott.se

Öijareds Golfklubb

Testa golf! Du får tips av våra instruktörer kl 13-15, därefter spelar du på våra korthålsbanor. www.oigk.se

Öppet-hus, Actic Lerum

Prova-på gym och gruppträning

Torgfester – scenprogram, utställningar och aktiviteter

Torgfest i Floda, Floda torg klockan 10-15. Se  

Skördefest i Gråbo, Mjörnbotorget klockan 10-15. 

Sjöviksdagen, Bohlins torg klockan 10-14.

Räddningstjänsten och Civilförsvaret

Gamla och nya brandbilar, backklättringstävling. Mjörnbotorget i gråbo klockan 10-15.

Fotoutställning

Dörr till dörr. Fotograf: Cornelia Schmidt. Text: Annika Ripa, Aspenäs café, klockan 11-16.

Musik är hälsa

Jazzkonsert, Asplund meets Bernstein. The Peter Asplund Quartet med Jönköpings Sinfonietta, Dergårdsteatern klockan 18. Biljetter köps på medborgarkontoret KomIn, telefon 0302-52 20 04.

Jazzkonsert Asplund meets Bernstein.

The Peter Asplund Quartet med Jönköpings Sinfonietta, Dergårdsteatern kl 18. KomIn, tel 52 20 04.

 Söndag 4 september

 Fotoutställning

Dörr till dörr. Fotograf: Cornelia Schmidt. Text: Annika Ripa, Aspenäs café, klockan 11-16. Träffa fotografen klockan 13.
Öppet-hus i Konstfabriken

Hedefors klockan 13-15.

Stora Lundby Golfklubb

Testa golf! Du får tips av våra instruktörer kl 13-15, därefter spelar du på våra korthålsbanor. www.storalundbygk.se

Damernas afton

Två-för-en, Vattenpalatset, klockan 18-21.

 Måndag 5 september

Öppet-hus

Prova-på boule och linedance, titta på verksamheten och hantverksutställning. PRO Ågården, klockan 10-14.
Mamma-Dotter-kväll

Hudvårdskurs hos Cecilia of Sweden klockan 18-21. Lättare hudvårdskurs för tonårstjejer och deras mammor med fokus på prova-på. Kostnadsfritt. Fika 50 kronor. Boka på: www.ceciliaofsweden.se eller telefon 0703-38 05 08.
Föredrag
Möten med barn och unga i känslomässiga situationer

Annica Johansson, leg. psykolog, psykoterapeut och universitetslärare. Klockan 18.30-20,  föredrag och diskussion. Gradängsalen, Lerums gymnasium. Fri entré. Anmälan till medborgarkontoret KomIn telefon 0302-52 20 04.

Klockan 10-12 hålls fortbildning för personal inom skola och barnomsorg och klockan 14-15.20 hålls föredrag och diskussion med elever från högstadiet och gymnasiet. Arrangör: Rädda barnen.

Mat för prestation

Föreläsning med Maria Johansson, lifestyle-coach, Bio Vågen i Vattenpalatset klockan 19. Anmälan till Actic gym på telefon 0302-169 90

Livsstil by Jeanette & Cecilia

FaceShop/Solkatten klockan 19. För information och bokning: Cecilia@clharmony.nu eller 0704-22 78 24.

Feldenkrais

Introduktionskurs till Livsrumspris 5, 12, och 19 september. Missionskyrkan i Lerum klockan 20-21. 180 kronor för tre gånger. 

 Tisdag 6 september

Morgonsim med frukostbuffé

Två-för-en, Vattenpalatset, klockan 6.30-9.

Föredrag

Så kan du säkra din vardag
Inger Mörk, projektledare på myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Anmälan till KomIn telefon 0302-52 20 04. Äldresäkerhetsgruppen bjuder på fika. Välj mellan två tider och platser: Missionskyrkan i Floda klockan 10-12, eller Sjöviks sportlokal klockan 13-15.
Film

Stefan Jarls film “Underkastelsen” om kemikaliehotet. Regissören medverkar i diskussion efter filmen. För elever och personal klockan 15 och för allmänheten klockan 19 i Dergårdsteatern. Biljetter för allmänheten kostar 50 kronor och bokas på KomIn telefon 0302-52 20 04 eller på www.lerum.se

Introduktion i Traditionell Kinesisk Medicin

Lär dig om ying och yang. CL Harmony-Friskvård & Rehab, Brobacken 2, klockan 18. För information och bokning: cecilia@clharmony.nu eller 0704-22 78 24.

Square-dans

Prova-på i Floda lada klockan 18.30-21.

Bokcirkel för vuxna

För dig som gillar att läsa och prata med andra om det du har läst. Klockan 18.30, Lerums bibliotek. Anmälan till biblioteket@lerum.se eller telefon 0302-52 14 75. Arrangörer: biblioteket och Studieförbundet Vuxenskolan.

Longdan Qi Gong-Kinesisk hälsogymnastik

Introduktion och prova-på.  CL Harmony-Friskvård & Rehab, Brobacken 2, klockan 18. För information och bokning: cecilia@clharmony.nu eller 0704-22 78 24.

Mindfulness – Att skapa lycka genom att leva i nuet
Titti Holmer, leg. psykolog och författare. Tingshuset, klockan 19, fri entré, anmälan till KomIn telefon 0302-52 20 04.

 Onsdag 7 september

Morgonsim med frukostbuffé

Två-för-en, Vattenpalatset, klockan 06.30-9.

Föredrag om dopning

Tommy Moberg, socionom, föreläser för åk 1 på Lerums gymnasium klockan 8.30 och 10.30.

Feldenkrais

Introduktionskurs till Livsrumspris. 7 och 14 september. Tennishallen i Lerum klockan 9.30-10.30. Avgift 120 kronor för två gånger.

Vilka rättigheter har du som patient?

Om bemötande och omhändertagande i vården. Magnus Svensson, Patientnämnden.
Äldresäkerhetsgruppen bjuder på fika. Gråbo Missionskyrka klockan 10-12, anmälan till KomIn telefon 0302-52 20 04.

Livskvalitet när du blir äldre

Föreläsning för seniorer med Lotta Wesley, hälsocoach. Bio Vågen i Vattenpalatset klockan 10 och 14. Anmälan till Actic gym på telefon 0302-169 90.

Aktiv Feldenkrais-bli utmanad!

7 och 14 september klockan 17.30-18.30 i Missionskyrkan i Lerum. Avgift 120 kronor för två gånger.

Introduktion om Hälsosam företagsutveckling
Föredrag om Hälsosam Kommunikation

Introduktion om hälsosam företagsutveckling med fokus på kommunikation. Få tillgång till mer av de anställdas potential, öka arbetsglädjen och minska frånvaron. Brobacken 2, kl. 18.00-18.20. För information och bokning: 0737-76 72 36. 
Föredrag om företagsfriskvård-En ekonomisk vinst för både små och stora företag!
CL Harmony-Friskvård & Rehab, Brobacken 2, klockan 18.30-19.15. För information och bokning: cecilia@clharmony.nu eller 0704-22 78 24.
Kultur är hälsa
Gunnar Bjursell, professor. Klockan 19 i Lerums bibliotek. Anmälan till KomIn telefon 0302-52 20 04.

Kom igen!

Presentation av återhämtningsprogram för utbrända och långstidssmärtpatienter.

CL Harmony-Friskvård & Rehab, Brobacken 2, klockan 19.30-20.15. För information och bokning: cecilia@clharmony.nu eller 0704-22 78 24.

 Torsdag 8 september

Föredrag

Barns psykiska hälsa
Mara Westling Allodi, professor och Lotta Molander, familjebehandlare håller i en fortbildningsdag för kommunanställda och förtroendevalda samt företrädare för frivilligorganisationer, Torpskolans aula, klockan 9-16.30. Anmälan görs via den här länken

Att leva tillsammans med anhörig som har demens
Edna Alsterlund, tidigare gift med boxaren Ingo, Ingemar Johansson. Äldresäkerhetsgruppen bjuder på fika. Lerums Missionskyrka klockan 10-12. Anmälan till KomIn telefon 0302-52 20 04.

Kulturskolan underhåller

På Ekebacken klockan 10.30 och på Sävegården klockan 11.20.

Hur påverkas pojkar och flickor av vad de upplever i skolan?

Föreläsning med Mara Westling Allodi, för pedagoger, politiker, frivilliga organisationer och allmänheten. Gradängsalen, Lerums gymnasium klockan 15-17. Anmälan görs via den här länken.

Sommarläsningen för elever i år 2-5

Prisutdelning kl 17-19 på biblioteken i Floda, Gråbo och Lerum.

Döden var god dröj
Lennart Lauenstein, författare och hjärtpatient, och Åsa Cider, medicine doktor och sjukgymnast pratar om motion som hjärtrehabilitering, Lerums bibliotek klockan 19. Fri entré, anmälan till KomIn telefon 0302-52 20 04.

Förnuft och känsla, skillnaden mellan män och kvinnor
Annica Dahlström, professor och hjärnforskare. Torpskolans aula klockan 19-21. Anmälan till Studieförbundet Vuxenskolan telefon 0302-158 58. Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan i samarbete med Filosofiska rummet och Aktiva seniorer.

Allsång och underhållning

Med Nääs Dragspelsklubb. Kaffeförsäljning och lotterier, Tingshuset klockan 19.

 Under hela Livsrum 1-11 september

Friskis & Svettis har gratis prova-på under vecka 36, 5-11 september.

Prova-på-massage hos Cecilia of Sweden, Livsrumspris 100 kronor. Boka tid på www.ceciliaofsweden.se eller ring 0703-38 05 08.

CL Harmony – friskvård & Rehab firar ett år med öppet-hus och prova-på erbjudanden samt olika föredrag inom hälsa, kost, träning, traditionell kinesisk medicin och Qi Gong under Livsrumsdagarna. För information och bokning: cecilia@clharmony.nu eller 0704-22 78 24.

Provträna gratis på gruppträning och gym (gäller ej på milon och instruktörer) hos Lerums Sport Center.
Prova-på gym och gruppträning hos Portens gym i Floda. För nya kunder, alltid gratis första gången!

 En trygghetsvandring på Almekärrsskolans skolgård kommer att genomföras under Livsrum. För mer information kontakta gunilla.henningsson@lerum.se

 Under hela Livsrum pågår “Jag är schysst”- kampanjen mot tobakslangning.

 Arrangör: Lerums kommun
Evenemangsansvarig: Johan Eklund tel. 0302-52 11 76
Medarrangör: Studieförbundet Vuxenskolan
Huvudsponsor: Sparbanken Alingsås
Sponsorer: Västra Götalands Regionen, ICA Kvantum, Lerums Energi, ICA Servett, FFLK, Vattenpalatset, Lerums Sport Centrum, Dexpo

 

 

Lämna ett svar