Ripas flygpost Almedalen

Almedalen 2011
Almedalsveckan är över, som vanligt var det seminarier från morgon till kväll och massor av politiska utspel

Doldförsäljning av tobak eller inte
Arnfinn Helleve från det norska Helsedirektorate i Norges kom och berättade om de positiva effekterna av införande av exponeringsförbudet för tobak. Dvs kunden måste fråga efter varan och ingen reklam för tobak får ske i butiken. Även rökarna i Norge anser att förbudet fungerar. Andelen som röker dagligen har minskat och försäljningen av cigaretter i dagligvaruhandeln har också minskat sedan förbudet infördes. Åsa Domeij från Axfood framförde en intressant tanke om att förbjuda försäljning av tobak i livsmedelsbutiker. Absolut värt ett försök.
Läs mer

Elever i fokus för skola i världsklass
SKL hade ett väldigt välbesökt seminarie om hur man höjer kvalitén i Sveriges skolor. Revisionbyrån McKinsey presenterade en spännande internationell rapport den visade att det är varken mängden pengar eller klasstorlekar som avgör kvalitén. Framgångsfaktorerna var:
Välutbildade lärare, som hade stora förväntningar på eleverna. Personalgrupper som gemensamt arbetar fram hur man gör den bästa lektionen. De goda exemplen med lärare som har lyckats extra bra lyfts fram.
Läs mer
Läs deras rapport 

Kommuncupen imorgon fredag i P4 klockan 8.15
I radio P4 har man en kommuncup vilken kommun är det bästa turistmålet? Imorgon fredag har turen kommit till Lerum. Jag skall försöka ha en ödmjukinställning även om det är svårt när det gäller Lerums kommun.
Det är klart att det faktum att Lerum är på 29:e plats i Sverige när det gäller att vara bästa kommun att bo i gör mig väldigt stolt. Vår senaste miljöranking där vi kommer på 13:e plats i Sverige passar oss klart bra med vår vision Sveriges Ledande miljökommun. Funderar du på att flytta hit titta närmare på Lerum, inte minst på Gråbo där vi nu bygger tre nya miljöanpassade grundskolor med spännande pedagogik.
Listan kan göras lång över varför kommunen är så bra och invånarna är så nöjda.

Som turistmål är listan inte kortare:
Från det självklara besöket på Nääs slott, ett fullt möblerat 1870-talsslott. Vår nya sjöpromenad, Nääs värdshus med närproducerat och ekologiskt mat från bland annat Gråbo. Man kan gifta sig i slottet i ett riktigt ”Bröllop på landet”. För den hästintresserade finns massor av möjligheter till att rida. Olika boenden från det lilla mysiga Tollered Hotell till Nääsfabrikers design hotell. Flera konferensanläggningar allt från Aspenäs herrgård till Missionskyrkans kursgård i Sjövik bredvid Mjörn.
Över 200 sjöar där Mjörn är den största. Aspens badplats är bara 2 min gångväg från tågstationen. Där man hinner passera en fantastisk lekpark i Nyebroparken eller äta på Restaurang Aludden Providore i fantastisk miljö.Kommer regnet har vi en av regionens bästa badanläggningar i Vattenpalatset.
Golfaren har både Stora Lundby Golfklubb i Gråbo och Norra Europas största golfanläggning i Öijareds golfklubb där man kan se det fantastiska Klubbhus som vunnit arkitektpriser gjort av Gert Wingård.
Så passa på att göra ett besök till Lerum i sommar.
När det gäller tävlingen kan man maila eller ringa in i tävlingen så maila gärna sommarmorgon@gbg.sverigesradio.se varför Lerum skall vinna tävlingen eller ännu hellre ring in på 031-833939.
Läs mer eller lyssna

Ha nu en riktigt trevlig sommar. 

Henrik Ripa (M) Lerum
Sveriges Riksdag

Socialutskottet

http://HenrikRipa.se
http://www.facebook.com/Ripa.Sweden
http://www.valfardsblogg.se/

Lämna ett svar