Ripas flygpost vecka 22

Möte med Kommissionär Reding i Bryssel
Socialutskottet gjorde förra veckan en resa till Bryssel. Många av de frågor man hanterar i Bryssel påverkar invånarna i Sverige väldigt mycket. Frågor som ligger mig varmt om hjärtat var bland annat när Martin Seychell DG på SANCO Cosumers and Health berättade om nya tuffare tag mot rökning. Vi träffade även kommissionär Reding som pratade om Romska barns situation i Europa och vad man gör för att förbättra deras livssituation men även EUs handikappstrategin. Barn var också en viktig fråga i vårt samtal med Anna Maria Corazza Bildt som har engagerat sig mycket i dessa frågor. Då jag sitter med i riksdagens nätverk för just dessa frågor var dessa ämnen extra intressanta.
Vi är en del av Europa och måste bli mycket bättre på att påverka de frågor som vi tycker är viktiga.Miljövänligare flyg som inte går över Tollered och Floda
Jag hade jag förmånen att var med när man presenterade det världsunika projektet VINGA (Validation and Improvement of Next Generation Airspace) på Göteborg Landvetter Airport. Målet med VINGA är att radikalt minska buller och utsläpp från flygplan. De inblandade i projektet berättade om förändringsarbetet och de miljövinster det redan ger. 1.000 kg CO2 mindre per flygrörelse.
Det som gjorde mig som Lerumsbo extra glad var att inte bara att det innebär miljövinster i form av minskade utsläpp och buller utan också att man inte kommer att flyga lika mycket över tätbebyggt område. I Lerums kommun innebär det att man inte behöver flyga över Tollered och Floda utan kan flyg över mer obebyggda områden och en kortare sträcka. Nu vill vi se det här bli verklighet på alla flygningar.

LP idrottsplats invigts i Gråbo
För en vecka sedan kunde idrottsplatsen i Gråbo invigas ett prov på bra samarbete mellan föreningslivet lokala företag (LP entreprenad) och kommunen. Utan dessa gemensamma insatser hade en så här stor satsning legat många år i framtiden, Nu har man en konstgräsplan och om jag förstår dem rätt så slutar deras ambitioner inte med det här. På önskelistan står nya lokaler för pingisen då vi har fantastiskt duktiga spelare i Gråbo.

Nationaldags firande
I måndags hade jag förmånen att få tala på nationaldagen i Lerum. Jag tog upp det alltid lika aktuella frågan om demokrati både i form av rättigheter och i det som jag kan tycka är skyldigheter. Vi ser hur människor dör i Libyen, Tunisien och Egypten för demokrati och att få gå och rösta och hur man i visa afrikanska länder får stå i dagar i kö för att rösta. Man vill få göra sin röst hörd.
Här i Västra Götaland orkade knappt hälften till valurnorna trots att det handlar om hur vår sjukvård skall skötas och hur vi skall få fler jobb. Jag tycker faktiskt man har en skyldighet att tala om hur man vill att kommun, landsting och landet skall styras. 

Henrik Ripa (M) Lerum
Sveriges Riksdag

Socialutskottet

http://HenrikRipa.se
http://www.facebook.com/Ripa.Sweden
http://www.valfardsblogg.se/

Lämna ett svar