Ripas flygpost vecka 20

Brysselkonferens om folkhälsa och fetma
Under de senaste åren har problemen med övervikt och fetma i världen fått stort fokus och beskrivs nu som en epidemi. I Europa räknas 15,5 procent lida av fetma, och bara i Storbritannien är siffrorna 24,5 procent. I tisdags hölls en konferens på temat i Bryssel som jag deltog i. Professorer, läkare och organisationer från olika delar av Europa pratade om hur dagsläget ser ut och vart tendenserna pekar. Även i Sverige har vi en negativ trend. Problemen är inte att barnen sitter framför datorn eller TVn utan att man varken rör sig hemma i skolan eller på raster lika mycket. Rör man på sig går det bra att hålla på med även stilla sittande lekar. Sanningen är som vanligt enkel, röra på sig mer och äta mindre.Riksförbundet för Cystisk fibros
Jag träffade riksförbundet för Cystisk fibros, det är en ärftlig sjukdom där de slemproducerande körtlarna inte fungerar som de skall. 15-20 barn föds varje år med sjukdom en sjukdom som inte går att bota. Patienten får livslångt ta många och stora mängder medicin. Forskning på området är oerhört viktigt. Medellivslängden ökar med nya mediciner men de har fortfarande en mycket kortare livslängd än övriga i befolkningen.
Läs mer

Vårdkonferens med Alliansen
Socialminister Göra Hägglund bjöd in till en vårdkonferens i veckan med temat ”Alliansen – garanten för välfärd och jämlik vård”. Alla allianspartier var representerade och vi diskuterade aktuella frågor, utmaningar för svensk sjukvård och även Socialdepartementets prioriterade områden.
Läs på välfärdbloggen


Tvångsäktenskap mot killar

Kunskap och stödcenter mot hedersrelaterat brott bjöd in till ett lunchseminarium som handlade om hedersförtryck. Arkan Asaad, författare till boken Stjärnlösa nätter, berättade om sitt liv och utsattheten i som man bli gift mot sin vilja under en semesterresa till det gamla hemlandet Irakiska Kurdistan. Jag måste säga att det var en gripande historia om något så oacceptabelt och obegripligt som tvångsgifte. En mycket duktig talare med förmåga att fånga publiken.
Läs mer

Möte med Sveriges Kommuner och Landsting
Ibland får man höra att riksdagspolitiker inte har kontakt med det som händer ute i kommunerna. Det är viktigt med återkoppling av de lokala politikerna så i veckan mötte vi moderater i Socialutskottet lokalpolitiker inom SKL för att diskutera blandmissbruksutredningen och olika lokala frågor som exempelvis LSS och obligatorisk LOV.
Läs om SKL

 Henrik Ripa (M) Lerum
Sveriges Riksdag
Socialutskottet

 

Lämna ett svar