Ripas flygpost vecka 19

Esrange Space Center

Som medlem i riksdagens nätverk för rymdfrågor var jag på Esrange i Kiruna förra veckan. En spännande och mycket intressant resa. Mycket av det arbetet som sker på SSC (fd rymdbolaget) kommer många till del genom kommersiella användningar allt från små stöttåliga elektronikkomponenter till nya material för kläder eller bilar. Sverige kan aldrig konkurrera med billig arbetskraft utan måste satsa på avancerade produkter. Skall inte Sverige och Europa bli helt beroende av USA måste vi satsa på egen rymdforskning därför är rymdforskningen viktig för Sverige.
Läs Rymdagendan 

Kronans droghandel i Lerum
Jag fortsätter mina apoteksbesök i Västra Götaland. Placeringen vid vårdcentralen i Lerum och att ett apotek på platsen har funnits där sedan tidigare har gjort att verksamheten har många besökare men man känner av utmaningen och konkurrensen av nya apotek.
Läs mer

 

Dubbelt utsatt
Jag möte Bräcke Diakoni Utvecklingscentrum Dubbelt utsatt som berättade om arbetet för att synliggöra våldet mot kvinnor med speciellt fokus för kvinnor med olika typer av funktionsnedsättningar. Som i så många andra frågor handlar det om kunskap för att se tecken och veta vad man skall göra om man misstänker att någon är utsatt för våld. Dubbelt Utsatt arbetar även för att vi skall få ett permanent nationellt utvecklings- och kunskapscentrum. Projektet har ett år kvar men hoppas på att få fortsätta men att man påsikt skall ha så mycket kunskap i samhället att man inte behöver ha ett speciellt projekt.
Läs mer

Folkhälsodagen i Sveriges Riksdag
Det var en lyckad Folkhälsodag i Sveriges Riksdag. Människor från hela Sverige träffades för att prata om hur vi skall förbättra Folkhälsan. Den som väckte mest reaktioner var nog mannen från Timbro som tyckte att människor skulle få göra som man vill. Jag kunde själv se många invändningar allt från att missbruk ofta startar innan man är myndig till att vi övriga i samhället får stå för notan för det som dör för tidigt eller får ligga på sjukhus och behandlingshem i långa tider. Nej de nyliberala strömningarna med att var och en sköter sig själv kan jag inte acceptera. Då har vi snart ett väldigt kallt samhälle. Men det är nyttigt med diskussion så man får bryta åsikter.

Val och kultur
Veckan avslutades med ett besök på Nääs Slott där Kulturskolan hade en uppvisning. Min frus dotter Emma gjorde bland annat ett fantastiskt framträdande på saxofon.
Sedan fick man sätt sig och avvakta valresultatet på kvällen. Alla partier var nog missnöjda med det låga valdeltagandet. Moderaterna fick två ytterligare mandat jämfört med 2006. I mitt valdistrikt Norra Älvsborg blev Lerum den starkaste moderat kommunen. Alltid något att glädjas åt även om det politiska läget är fortsatt kaotiskt i Västra Götaland.

Valrörelse i Västra Götaland
Det var tråkigt att valrörelsen från socialdemokraterna gick ut på inte säga vad man vill göra eller ens ta på sig ansvaret för de problem vi har inom sjukvården i Västra Götaland. Men att sedan gå ut med direkta lögner om vad som är moderat politik, där (S) påstod att alliansen vill sälja ut sjukhusen trots att vi tydligt deklarerat att vi inte har några sådana förslag.
Skulle Alliansen gå ut och säga att :
”(S) kommer att stänga alla privata vårdcentraler och alternativa vårdgivare som Lundby Sjukhus, Carlanderska, Bräcke Diakoni?”

Jag hoppas vi slipper se denna amerikanska typen av valrörelse i fortsättning med smutskastningskampanjer i stället för att berätta vad man själv vill. Det här valet var ett riktigt lågvattenmärke. Vi kan bara hoppas att den centrala ledningen inom (S) tar starkt avstånd från deras arbetssätt i Västra Götaland.

Henrik Ripa (M) Lerum
Sveriges Riksdag
Socialutskottet

http://HenrikRipa.se
http://www.facebook.com/Ripa.Sweden
http://www.valfardsblogg.se/

Lämna ett svar