Ripas flygpost vecka 10

Nääs & Co
I måndags träffade jag ett antal eldsjälar som vill utveckla sin bygd. I stället för att vänta på att någon annan skall göra något har de själva tagit på sig att komma idéer och köpa centrala områden i Floda. Tillsammans med Nääs slott (August Abrahamsson stiftelse) Nääs ryttarförening, Floda Nova och privata intressenter har de bildat Nääs & Co. Genom att gå samman har de sökt EU medel och i samarbete med kommun tagit fram bland annat fyra Leader projekt. Några spännande projekt är en eldriven båt för att föra turister runt i området, projektet Bröllop på landet, ny ridanläggning, hästnära boende, utbyggnad av ridvägar utveckling av kultur och naturturism, folkhälsoprojekt kopplat till forskningen, Floda-Nääs sjöpromenad. Det är så här man förändra saker, tillsammans.
Vill du se presentationen som gjordes i Floda följ länken nedan

Floda Kommundelsträff 2010

Namnlagskommittén
Det finns i dag en möjlighet att byta förnamn, men det nya namnet får inte “väcka anstöt” för omgivningen eller “leda till obehag” för bäraren. Hur det ska tolkas skiljer sig i praktiken åt mellan olika myndigheter och domstolar. I slutet av förra året beslutade regeringen att det ska tillsättas en parlamentarisk kommitté för att se över namnlagen och få bukt med rättsosäkerheten, rättschefen Olle Abrahamsson utsetts till ordförande och jag har blivit invald till denna namnlagskommitté för Moderaterna räkning. Syftet med översynen är att folk ska få ännu lite mer frihet. Kommittén ska undersöka om det finns utrymme för ett något större hänsynstagande till enskildas intresse av att själva få välja namn. Det här är frågor som betyder mycket för enskilda människor. Det kan till exempel handla om att behålla den namntradition man har i andra länder. Man behöver inte gå längre än till Island för att se det. Det finns i dag också nybildade familjetyper där barn i samma familj inte kan få samma efternamnsbildningar.
Läs mer

Internt kunskapsseminarium om sprutbyte
Tillsammans med den moderata socialkommittén bjöd vi in en handfull forskare och experter på temat sprutbyte för att lära oss mer om detta. För detta är en fråga som berör många. I Malmö och Lund har man genomfört projekt där byter vården ut sprutor för missbrukare för att sprutnarkomaner inte skall föra sin HIV-smitta vidare. Man kan inte se ett minskat antal narkomaner i projektet. I andra länder där man har gett upp den restriktiva hållningen till narkotika har det börjat med fria sprutor, substitut för heroin som metadon som är lika allvarligt missbruk och svårare att bryta. Man går så långt så man har sjuksköterskor som injicerar åt dem för att man inte skall ta en överdos. Detta är en cyniskt och helt oacceptabelt missbrukspolitik. De positiva effekterna man får i sprutbytesprogrammen beror på att man har en uppsökande verksamhet där man träffar narkomanerna det kan man gör utan att underlätta missbruket. Fler dör i överdos där man har fria sprutor. Jag har följt sprutbytesdebatten under 20 års tid och ett passande citat i dessa sammanhang är ”The road to hell i paved with good intentions”.

Läs vad Anhöriga mot droger säger
Läs vad några läkare säger

Läs vad säger narkotikapolisen

 Mina flygpost

Tekniken börjar nu äntligen fungera. Jag har fått rapporter att mina veckovis Flygpost tyvärr inte har kommit fram till ett 40-tal prenumeranter. Vi håller nu på att lägga in det i ett nytt system som förhoppningsvis skall göra att det fungera bättre. Vill du ha den skickat till någon annan adress går det bra, bara svara med ny adress. Vill du sluta få min flygpost är det också bara att svara på detta mail och skriva Avsluta prenumeration så tas du bort från sändlistan.

Mina gamla Flygpost går att läsa på http://HenrikRipa.se för den som har missat några.

Vill man följa mig dagligen finns jag även på http://www.facebook.com/Ripa.Sweden

 Med vänlig hälsning

 Henrik Ripa (M) Lerum

Riksdagsledamot

Lämna ett svar