Ripas flygpost vecka 5

 Donationsrådet

Ny ledamot i Donationsrådet
I veckan blev jag nominerad av förtroenderådet att bli riksdagens representant i Donationsrådet. Detta är en mycket viktig fråga och jag är jätteglad över att nu få möjligheten att både följa arbetet på nära håll och att få vara en del i det framöver. Donationsrådet har ett tydligt ansvar på nationell nivå för att utveckla och samordna arbetet med donation av organ och vävnader. Målet med vår verksamhet är att förbättra donationsfrekvensen i Sverige. Det gör vi främst genom att stödja personal inom hälso- och sjukvården. Vår uppgift är att skapa så goda förutsättningar som möjligt för donation av organ och vävnader. Målsättningen är att Sverige senast 2014 ska ha nått målsättningen 200 organdonatorer på ett år. Har du inte anmält ännu så gå in och anmäl dig på länken ned. Du kan på det sättet rädda en annan människas liv.

Min uppfattning är att man skall ha omvänt förfarande dvs att man skall anmäla om man inte vill donera organ.

Donationsrådet

Anmäl dig hos Socialstyrelsen 

 Moderata riksdagsledamöter på internat

Under torsdagen och fredagen åkte samtliga moderata riksdagsledamöter och även de flesta moderata statsråd till Nynäshamn för att utveckla den moderata politiken. Som alltid är det stimulerande att få diskutera moderat politik med riksdagsgruppen och våra ministrar. Trots den positiva utvecklingen i Sverige får man inte slå sig till ro utan måste fundera på hur vi tar oss ann framtida utmaningar.

 Den moderata Välfärdsbloggen
Nu kan man följa vårt arbete i socialkommittén på nära håll. I veckan lanserades nämligen vår nya blogg. Där kan man läsa om kommitténs ledamöter, om vår politik, om viktiga och aktuella frågor som vi behandlar, beslut som fattas i utskottet, kommentarer till aktuella mediedebatter och följa med oss på de besök vi gör ute i landet. Jag uppmanar också alla att gå in och ställa frågor och kommentera innehållet. Vi ser bloggen som en bra kanal för en dialog på det sociala området med både kommunala beslutsfattare och väljare.

Välfärdsbloggen

 Rökfritt samhälle

I måndags pratade jag på en tobaksdag som hölls i Vårgårda. Temat var ”Kan vi få ett tobaksfritt samhälle”.  Varje dag dör 18 personer i Sverige till följd av rökning och med en samhällskostnad på över 30 miljarder. Alla är nog överens om att vi är på väg mot ett totalförbud men frågan är bara i vilken takt och hur?
Vi måste få ungdomar att inte börja röka. Finnland är ett föredöme som nu även har förbjudit innehav av cigaretter för den under 18 år och fängelsestraff för den som säljer till minderåriga.

Läs mer

 Lerumsbaggen

I lördags tilldelades jag Lerumsbaggen som är Lerums motsvarighet till Guldbaggen och Oscars. Lerumsbaggen är en specialdesignad plakett som varje år delas ut till en person som Lerumsrevyn anser har gjort något som gett dem ett bra uppslag till revynummer. Efter 13 år som kommunstyrelse ordförande har det blivit ett antal nummer. Den består av en bagge i silhuett, tillverkad i mässing, fäst på en vacker träplatta av teak. Som tradition har denna delats ut varje år ända sedan 1978.

Läs mer

 Henrik Ripa(M) Lerum

Riksdagsledamot
Socialutskottet

http://HenrikRipa.se
http://www.facbook.com/Ripa.Sweden
http://www.valfardsblogg.blogspot.com/

Lämna ett svar