Ripas flygpost vecka 4

Rekordmånga nya jobb i december
Glädjande att se att uppgången på arbetsmarknaden blir allt tydligare. I december förra året anmäldes 46.000 lediga jobb till Arbetsförmedlingen, vilket är den högsta decembersiffran på flera decennier enligt Arbetsförmedlingen. I december var 7,4 procent av arbetskraften arbetslösa, enligt SCB, vilket är en minskning med 53.000 jämfört med samma månad året före. Och trenden verkar hålla i sig, då prognosen även för nästa år ser positiv ut. Funderar man på att utbilda sig så ökar efterfrågan mest inom data- teknik och byggnadsyrken just nu. Som automatiseringsingenjör känns det tryggt.

 Patienters rätt till vård i Europa

En fråga som har gjort mig extra glad är den om patientens rätt till vård i Europa. Man kan tycka det vore självklart att när den nationella sjukvården inte kan leverera att man kan gå någon annnstans, nu har det blivit verklighet. Nu har det så kallade patientrörlighetsdirektivet, Grossetête (EPP, FR), antagits vilket ger svenska patienter rätt att söka samma vård i andra EU-länder som de erbjuds i det egna medlemslandet, utan att de själva behöver betala för vården. Detta är en fråga som jag tycker är viktig och tack vare skickliga moderata ledamöter så har vi nu tagit ett steg till i arbetet med att stärka patienters rättigheter.

 Tvärpolitiskt Nätverk för rymdfrågor
Trafiken i rymden domineras inte av hjältar i rymddräkt utan av satelliter som nyttjas för bland annat miljöforskning, GPS och telekommunikation. Det är en spännande bransch där Sverige visar framfötterna såväl på forskningssidan som på utvecklingen av system.

I våras startades ett tvärpolitiskt nätverk för rymdfrågor här i riksdagen som jag har gått med i. Tanken är att vi ska lära oss mer om rymdindustrin och dess utmaningar samt möjligheter. Under våren 2011 kommer vi bland annat att besöka Esrange i Kiruna.

Vårt första besök ägde rum i denna vecka och var på Rymdbolaget i Solna. Där fick vi information om svensk rymdverksamhet, lära oss hur rymden kan användas som ett verktyg i miljöarbetet och möjligheten att besöka en kontrollcentral för satelliter.
Läs mer

 Bröllop på landet på Bröllopsmässan i helgen
Går du i giftas tankar så finns det inget bättre ställe att gifta sig än i Lerum och varför inte göra det på Nääs slott. Vill du veta mer finns det en bröllopsmässa i helgen i Eriksbergshallen i Göteborg 5-6 februari.

I Lerums kommun finns ett LEADER EU projekt där lokala företag samarbetar för att ge en helhetslösning när du skall gifta dig. Allt från svensexa, kyrka, resturang till hotellet för bröllopsnatten Vill du veta mer så gå in på deras hemsida Bröllop på landet

Läs mer

 Kretsslottet i Lerum!
Steg för steg har miljöarbetet kring Nääs Slotts olika verksamheter kommit att ges en helhetsbild som nu framträder som både spännande och progressiv. Stiftelsen på inledde sitt egentligen sitt miljöarbete redan för 12 år sedan då Natura 2000 projektet kom till som en del i att rädda utdöende arter av insekter i de gamla ekarna på Nääs.
Sedan dess har det bl.a. gjorts en stor reservatsbildning som skall trygga den yttre miljön. 2007 gjordes en grön skogsbruksplan som ligger till grund för ett certifierat skogsbruk. Jordbruket är sedan fyra år helekologiskt och i förra veckan miljödiplomerades den publika verksamheten efter att ha reviderats enligt GR´s och Lerums kommuns program för miljöanpassning. Stefan Johansson som är direktör på Nääs hoppas på att det i en framtid kan produceras vindkraftsel på stiftelsens marker.

Läs mer

Henrik Ripa (M) Lerum
Socialutskottet
Folkhälsa, Socialtjänst, Tandvård
Miljömålsberedningen

Mobil: +46 705 21 56 21
Hemsida: http://HenrikRipa.se

Lämna ett svar