Ripas Flygpost vecka 3

Socialutskottets arbete

Förra veckan öppnade Riksdagen igen efter julledigheten och jag är på plats i Stockholm igen. Socialutskottets arbete har även det inletts. Utskottets uppdrag går mycket ut på att ta ställning till förslag, både propositioner ifrån regeringen och motioner från ledamöterna. Mina ansvarsområden handlar främst om att behandla frågor som berör Folkhälsa, Socialtjänstlag och Tandvård.

  Afternoon tea med den brittiske ambassadören

På tisdagen var vi inbjudna hem till den brittiske ambassadören Andrew Mitchell en ung man (dvs samma ålder som jag). Andrew berättade om det Svensk-brittiska utbytet samt hur det politiska läget ser ut i Storbritannien nu när man ha den första koalitionsregeringen i fredstid sedan början på 30-talet. Han berättade även hur bilden av Sverige påverkas av svenska deckarromaner som t.ex. Millenium triologin.

Läs mer

 Årets första partiledardebatt i Riksdagen

I onsdags var det dags för årets första partiledardebatt i kammaren. Det blev en debatt som till stor del färgades av att både Mona Sahlin och Maria Wetterstrand avtackades. Fredrik Reinfeldt berättade att 2011 kommer att bli ett av de största reformåren för svensk skola och talade även om att jobbskattavdraget är det enskilt mest jobbskapande som något parti föreslagit och som har varaktiga effekter. Han tackade sedan av Mona och gav henne en iPod med en inladdad ljudbok av Ghandi.

 Kommunalpolitiska program

Nya moderaterna har tillsatt en grupp för att utveckla partiet kommunalt. Jag sitter med i den gruppen och just nu håller vi på att ta fram förslag på politikutveckling som ska presenteras på Moderaternas kommunala rikskonferens ”Sverigemötet” som går av stapeln i Karlstad senare i vår. Det är en stor utmaning att få fram det hur vi lokalt skall bli Nya moderaterna i alla kommuner. Där kommer upp tankar hur man skall se på arbetslinjen kopplat till rätten till heltid, ledarskapet i kommunerna som en framgångsfaktor och hur kvalitén i välfärden påverkas av klasstorlek och gruppstorlek i förskolan.

 Hedersrelaterat våld

På onsdagen var det ett seminarie och minnesstund för det som fallit offer för hedersrelaterat våld. Jazvinder Sanghera en brittisk kvinna med indiskt ursprung berättade om vad som hänt henne när hon som 14 åring vägrade gifta sig med en äldre man som familjen hade valt ut. Hon berättade också om hur hennes syster till slut tog sitt eget liv då hennes man inte ville skilja sig. Detta är ett skäl till att börja med politik för att se till att förändra världen och stoppa sådant. I Sverige skall det aldrig få hända och det är samhällets uppgift att se till att alla skall kunna känna sig trygga och inte tvingas bli bortgiftna eller könsstympade.

Läs mer om regeringens åtgärder

 Ett förbund i Västra Götaland

Fredagen och lördagen var vi ett 60-tal moderater i Skövde för att diskutera hur de otidsenliga gränserna inom Västra Götaland kan försvinna. Detta gällde inom partiet. Men i över ett decennium har även frågan om att ändra valkretsarna i Västra Götaland diskuterats. Även om alla inser att de måste ändras finns en oro att just deras plats i riksdagen eller i någon förbundsstyrelse skall försvinna, det har stoppat utveckling. Tyvärr ser allt för många till sitt eget bästa i stället för vad som är bäst för Västra Götaland. Kranskommunerna till Göteborg borde självklart vara en valkrets inte som nu när Lerum och Åmål tillhör samma.

 Henrik Ripa (m)

http://HenrikRipa.se

http://www.facebook.com/Ripa.Sweden

Lämna ett svar