Ripas Flygpost vecka 50

Västsvenska handelskammaren

Förra veckan var vi inbjudna till Västsvenska handelskammaren. Handelskammaren driver på för att få en starkare Västsvensk region och bra representation i bolag och styrelser. Kompetensförsörjning genom bra utbildning samt ett nära samarbete med högskolorna. Regionförstorning genom bättre infrastruktur och pendlingsmöjligheter. Attraktiva kommuner så folk vill bo i Västsverige. Handelskammarens VD Johan Trouvé har valt att bo i Lerums kommun och flera av hans medarbetare har kopplingar till denna fantastiska kommun.

Läs mer

Sverige tvåa i klimatranking av världens länder

Tätt efter ettan Brasilien kommer Sverige i en klimatranking av världens länder. Danmark gör en djupdykning och rasar i indexet. Sverige fick förra året lämna ifrån sig toppositionen till Brasilien i organisationen German Watch årliga klimatranking. Sverige får mycket höga poäng för minskade utsläpp. Av de europeiska länderna är Polen sämst med en fortsatt negativ trend och ligger i nivå med USA och bara något bättre än Kina.

German Watch årliga globala klimatranking
Brasilien 70,5 poäng
Sverige 69,9
Norge 67,0
Tyskland 67,0
Storbritannien 65,9

Urval: Klimatsämst i Europa
Polen 46,3
Turkiet 49,0
Bulgarien 49,6
Ryssland 49,8
Kroatien 50,2

E.ON på besök

E.ON berättade om deras verksamhet och hur de jobbar för att skapa säker energiförsörjning. Ett stort problem just nu är bristen på vatten till vattenkraften. De har valt att satsa 58 miljarder vilket hittills har get 8 TWh el ytterligare. De bygger 16 nya vindkraftverk i Sverige.

Läs mer

Regeringens budget

Regerings förslag till budget för regeringskansliet föll då (S), (V), (MP) gjorde gemensam sak med (SD). Effekten blir med stor sannolikhet att man tvingas lägga ner ambassader och att viktiga utredningar får sämre förutsättningar. Jag sitter miljömålsberedningen och kan konstatera att oppositionens förslag nu innebär att vi inte kan göra ett lika grundligt arbete som det var tänkt.

Läs mer

Veganmat i förskolan

Skall föräldrar som är veganer kunna kräva att deras barn får veganmat i förskolan. Livsmedelsverket rekommenderar inte små barn att äta veganmat då risken är stora att få bristsjukdomar och att man inte får i sig tillräckligt med mat då man måste äta mer av den kosten. Som småbarnsförälder vet man hur svårt det kan vara att få barnen att äta. Att det sedan blir dyrare och mer arbete för förskolan är inte de viktigaste argumenten till att jag är tveksam. Detta debatterades i torsdag kvällens program som jag var med i.

Se inslaget på SVT

(S) stöder (SD) förslag om statlig styrning av den kommunala demensvården

I riksdagens socialutskott valde (S) att stödja en (SD) motion som innebär att staten skall tala om hur kommunerna skall sköta demensvården. Den typen av ingrepp i det kommunala självstyret blir alltid fel. Individens behov måste ligga till grund för bemanning inte några nationella riktlinjer. Demens är en sjukdom som varierar oerhört under dess förlopp det måste man ta hänsyn till, det gör man bäst så nära vårdtagaren som möjligt.

Läs vad SKL tycker om det.

Henrik Ripa

Vill du följa mig både i riksdagen och på fritiden finns jag även på facebook.

http://www.facebook.com/Ripa.Sweden

Lämna ett svar