Flygpost 29 november

Ny grundlag

Sverige beslutar inte så ofta om ny grundlag men förra veckan var det dags, senast en större ändring skedde var 1974. Några av nyheterna är att EU-medlemskapet skrivs in i grundlagen. Efter val skall alltid riksdagen rösta om statsministerposten. Skyddet för personlig integritet stärks. Lagar om diskriminering skrivs in och omfattar också barn. Formuleringar om att Sverige är ett mångkulturellt samhälle förs in i grundlagen. Personvalsspärren sänks till 5% även i riksdagsvalet. Möjligheterna att hålla extra val i kommuner och landsting införs. Antalet kommuninvånare som måste skriva på en namninsamling för folkomröstning höjs från 5 till 10 % men samtidigt räcker med det att en tredjedel av fullmäktigeledamöterna röstar för, istället för hälften som tidigare. Valdagen flyttas från tredje till andra söndagen i september. Samerna får stärkt ställning som ”folk”.

En kväll på slottet (i röken)

Varje ny mandatperiod bjuder kungen in riksdagsledamöterna till en supé. Klädseln är smoking och formerna väldigt strikta så det blir väldigt högtidligt. Även om jag har varit på slottet vid tidigare uppvaktningar var detta något speciellt. De hela började med fantastisk musik, i samma klass som Göteborgs Operan. Därefter följde en tre rätters middag som var helt underbar. Kvällen avslutades med kaffe, te och dryck som sig bör. Det enda som jag kunde klaga på var att i 2000-talets Sverige röka inomhus kändes som att förflyttas 100 år tillbaka i tiden. Både för hälsan och alla målningar och gobelänger som blir förstörda av röken. Att se personal från hovet gå runt med stora lådor och bjuda cigarrer och cigaretter kändes väldigt stötande. Hovet verkade helt ha missat att det var tobaksfria veckan förra veckan. För den som vill se mina bilder från kvällen.

Se mer

Framgångsrik rökavvänjning

På torsdagen var jag på ett seminarie som Pfizer anordnade om hur framgångsrik rökavvänjning fungerar. Bland annat pratade Andy McEwen från England om hur deras Stop Smoking Service fungerar. Över hela England har de infört dessa center för att hjälpa människor som vill sluta röka. De har en en succesrate på över 60 % på vissa av dem. Av de som försöker sluta själva lyckas bara 5 % av personerna. Nikotin är mer beroendeframkallande än heroin och kokain så man kan förstå att det är svårt. Nu håller de på att sprida vad som fungerar till alla dessa regionala stop center. Staten är väldigt motiverad i England, de direkt sjukvårdkostnaden för rökare är 58 miljarder kronor per år, inte inräknat produktionsbortfall eller konsekvenserna av passivrökning. Priset på cigaretter är 73 % högre i Stor Britannien än i Sverige, vi vet att höjda priser fungerar för att få folka att minska på rökandet. Sedan har vi hälsofördelarna för den som slutar röka, en rökare lever i snitt 10 år kortare än en icke rökare. I Sverige dör 18 personer varje dag till följd av rökning. Sverige har mkt kvar att göra när det gäller att förhindra reklam för tobak. Framför allt bör det inte få finnas synligt i affärerna.

Hemma hos Japans ambassadör

På torsdag kvällen var det firande av Japans kejsare hemma hos den Japanska ambassadören, en trevlig tillställning med spännande diskussioner och Sushi. Det finns ett utvecklat samarbete mellan Japan och Svenska parlamentariker för att öka kontakterna mellan våra länder.

Henrik Ripa

http://HenrikRipa.se

http://facebook.com/Ripa.Sweden

Lämna ett svar