Flygpost 23 november

Företagarna

Vi fick en presentation på Företagarnas riksdagsnätverk av den senaste Småföretagsbarometern. Företagarna fick chansen att träffa riksdagsledamöter och komma med synpunkter. Företagarnas ordförande, Jens Spendrup och Företagarnas vd, Anna-Stina Nordmark Nilsson inledde kvällen därefter presenterade Lars Jagrén Företagarnas chefsekonom höstens Småföretagsbarometer (i samarbete med Swedbank), som i år visar på en mycket positiv utveckling.
Man är på väg in i en högkonjunktur. Drygt vart tredje småföretag planerar att nyanställa, det skulle kunna ge 65.000 till 70.000 nya jobb, sa han. Konjunkturindikatorn hade gått från 26 i våras till 84 nu i höst den största ökning i mätningarnas 25 åriga historia så nog ser det ljust ut. Brist på arbetskraft ser man som det största tillväxthindret.

Läs mer om mötet

 Hela rapporten

Socialdepartementet

I arbetet i Socialutskottet får man förmånen att träffa ministrarna Göran Hägglund och Maria Larsson en gång i månaden för att diskutera aktuella frågor. Förra veckan präglades av diskussionerna kring får man låsa dörrarna på ett demensboende för att skydda brukarna. Ingen helt enkel fråga, självklart bör det finnas personal på avdelningen så de inte lämnas helt ensamma. Men utan lås riskerar vi att se fler äldre som försvinner ut med allvarliga konsekvenser. Lerum var med i undersökningen så det blir intressant att se hur vi klarar oss. En annan diskussion var gårdsförsäljning och hur man hittar en bra lösning på det.
Pernod Ricard
Jag hade även ett möte med Pernod Ricad (de som köpte Absolut) där de på ett bra sätt beskrev hur de jobbar för att deras produkter inte skall marknadsföras mot ungdomar. Allt från att de som är med på reklamen inte får vara under 25 år eller vara i miljöer som är förknippat med ungdomar, bilar skall heller inte förekomma. Kampanjer för att få gravida att inte dricka överhuvudtaget och självklart inte dricka om man skall köra bil. De är även delaktiga i arbetet på skolorna med hur man motverkar att ungdomar börjar dricka. Personligen kan jag tycka att varken alkohol eller tobaksreklam borde vara tillåtet men det är positivt att de är med och tar ett ansvar.

Avtackning

I fredags blev jag avtackad på kommunen. Ett stort tack till alla som kom. Det har varit roligt att få lära känna så många duktiga företagare och medarbetare genom år. I måndags kväll fortsatte avtackningen, av cheferna. Jag kommer att sakna alla i ledningsgruppen i Lerums kommun. Lerum har förmånen av att ha mycket duktiga chefer.

Men jag försvinner inte helt utan kommer att var med i arbetet genom min plats i kommunfullmäktige.

 Henrik Ripa

 P.S. Vissa har inte kommit med på min sändlistan förrän nu. Vill ni läsa mina två första Flygpost från riksdagen finns de på:

 Flygpost 8 november

http://henrikripa.se/582/

Flygpost 16 november

http://henrikripa.se/584/

 Jag finns även på Facebook för den som vill följa mig där:

http://www.facebook.com/Ripa.Sweden

Lämna ett svar