Flygpost 16 oktober

Om den stora förnekelsen med Anders Wijkman
Vilka samband finns mellan ekonomi och ekologi? Och vad kan du göra för klimatet? Den 23 november besöker Anders Wijkman Lerum för att ge oss argument och inspiration i klimatfrågan. Anders Wijkman är en av Sveriges främsta klimat- och miljöexperter, internationellt känd klimatdebattör och vice ordförande i Tällberg Foundation. I föreläsningen utgår Anders från boken “Den stora förnekelsen” som han skrivit tillsammans med Johan Rockström, erkänd klimat- och miljöforskare. I vårt arbete att bli Sveriges ledande miljökommun kan du som arbetar för eller är politiskt aktiv i Lerums kommun lyssna till Anders tisdag 23 november kl 10 eller kl 13.30. Föreläsningen är i Dergårdsteatern och tar ca 90 minuter. Det är först till kvarn som gäller och du anmäler dig till KomIn. Tipsa gärna vänner och bekanta om Anders föreläsning i Dergårdsteatern kl 19 den 23 november, biljetterna kostar 50 kr och bokas via KomIn eller webben.

Sveriges största Fairtrade fika
Jag är ingen kaffedrickare utan dricker te, och då ska det vara fairtrade. Oavsett vad om du dricker (kaffe, te eller juice), så länge det är fairtrade, kan du vara med i Fairtrade Challenge den 27 oktober.  Registrera din fikapaus och anta utmaningen Fairtrade Challange. Målet är att över 150 000 personer deltar i en fairtrade fika under en och samma dag. Låt oss visa resten av Sverige att Lerum är bäst på att fika fairtrade! Registrera din fikapaus här

 Trygghetsvandringar ger resultat
Vitmålade gångtunnlar under E20 är ett resultat av den kartläggning av kommunens utomhusmiljö som görs med hjälp av bland annat trygghetsvandringar. Efter förändringen känns tunnlarna inte lägre lika mörka och otäcka, dessutom ska belysningen bli bättre genom att man sätter upp lampor med vitt sken vid tunnelmynningen. Trygghetsvandringarna hjälper kommunen kartlägga vilka platser som känns otrygga och vad som kan förbättras. Man noterar exempelvis sådant som nedskräpning, skadegörelse, trasig belysning och säkerhet vid övergångsställen. Kommande trygghetsvandringar annonseras på hemsidan. 

En livfullt sprakande arg föreställning om livet
Årskurs två på estetiska programmet presenterar “Punkt! Eller Käften, vad vill ni mig?”. En föreställning med mycket musik och humor, i en fri tolkning av Jonas Hassen Khemiris pjäs “fem x Gud”. I “Punkt! Eller Käften, vad vill ni mig?” möter vi ungdomars drömmar, världsbilder, myter och verkligheter – som inte alltid är vackra – och drömmen om att få vara den man är. Föreställningen vänder sig till ungdomar i åk 8 och 9, och framförs fem gånger mellan den 21 till 27 oktober. Kontakta Lerums gymnasium för bokning av biljetter och mer information.  

 Bullerskydd i Lerum
Kommunstyrelsen hade uppe frågan om bullerskydd längs med E20 och järnvägen. Vi har nu på gång en byggnation av drygt 1 km bullerskydd i första etappen på syd sidan av motorvägen. Den skall vara klar under 2011.

 Rapport från riksdagen
Riksdagen är en helt annan värld kan jag konstatera, att gå från kommunens exekutiva värld till riksdagen är en stor omställning.
Jag kommer att verka i Socialutskottet som var mitt första hands val, detta på grund av mitt förflutna som socialnämndens ordförande samt min tid i Sveriges Kommuners och Landstings socialberedning och senare styrelsen. Mina ansvarområden är folkhälsa, tandvården och socialtjänstlagen. En av mina hjärtefrågor handlar om att förhindra att ungdomar börjar röka och på sikt få ett helt rökfritt Sverige.

 Sunset Boulevard på Göteborgs Operan
Hollywoodglamour, kärlek, dramatik och ond bråd död. Nu kommer Andrew Lloyd Webbers storslagna musikal till Göteborgs Operan. På lördag skall jag gå på premiären av Sunset Boulevard. Passa på att boka biljetter för det är något ni inte får missa.
http://sv.opera.se/

Lämna ett svar