Flygpost 17 september 2010

På söndag är det val. Valtältet även öppet på söndag

Debatter, valmanifest, opinionsmätningar och politiska analyser har dominerat veckan som gått. Du som inte har fått svar på dina frågor kan styra stegen mot valtältet på Bagges torg för att träffa företrädare från de partier som finns representerade i kommunfullmäktige. Valtältet har öppet idag fredag kl 10-19 och på lördag och söndag kl 10-16. Kan du inte rösta på söndag finns möjligheten att förtidsrösta på bland annat Medborgarkontoret Kom In som har öppet lördag och söndag. Du som vill rösta på valdagen den 19 september behöver ta en titt på ditt röstkort för att se vilken vallokal du ska gå till. Öppettider och valinformation

 Elever blir miljöpiloter

På Torpskolan och Stenkulan vill man engagera elever och arbeta mot kommunens vision om att bli Sveriges ledande miljökommun. Därför har man i höst valt miljöpiloter bland elever i åk 6-9 som med stöd av pedagoger och skolledning ska driva miljöprojekt på skolorna i norra Lerum. Det är roligt att se att Lerums vision är något som också engagerar barn och ungdomar. Projekten ska öka kunskapen om miljö och hållbar utveckling bland barn och ungdomar. Vid sitt första möte fick miljöpiloterna arbeta fram förslag till hur miljön skulle kunna förbättras. Många av förslagen kom att handla om mat, avfall och lokaltrafik. Förslag som presenterades var bland annat;

• cykelstationer i Lerum
• fler papperskorgar med möjlighet till sopsortering,
• att köpa och uppdatera läromedel och material elektroniskt.

En bra start på ett arbete som kommer att ge miljömedvetna kommuninvånare och fler kreativa förslag till hur vi kan få en bättre miljö och leva hållbart.

 Skadegörelse orsakade tragisk olycka

Förra veckans tragiska olycka på Lerums station där en femårig pojke skadades allvarligt har inte lämnat någon oberörd. På grund av skadegörelse saknades en glasskiva i räcket utanför hissen på perrongen vilket gjorde att pojken föll fyra meter ned i ett betonggolv. Det här är ett tragiskt exempel på vilka konsekvenser skadegörelse kan få. Våra tankar går till pojken och hans familj i denna svåra stund.

 Livsrum slog nytt besöksrekord

Årets Livsrum tillsammans med Bo & energimässan bjöd på 125 programaktiviteter och lockade ca 22 000 deltagare. Torgfesterna i Floda och Gråbo, föredragen och prova-på aktiviteterna hade samtliga fler deltagare än tidigare. Livsrum är en del av kommunens folkhälsoarbete och ett arrangemang som jag är mycket stolt över. Att arrangemanget de senaste åren vuxit rejält och blivit en av kommunens största utåtriktade satsningar med mer än 200 föreningar och företag som medverkar tyder på att fler än jag uppskattar det. Jag vill också passa på att gratulera Andrea Källstrand som med sin bild av två ungdomars kärleksförklaring vann årets fototävling. Grattis Andrea!

 Är du en vinnare?

I morgon, lördag, har du möjlighet att vara en återvinnare mellan kl 9-15 på Hultets återvinningscentral som uppmärksammar Återvinningens dag. På Hultet finns det imorgon extra mycket personal på plats för att svara på dina frågor och du har möjlighet att ge förslag och lämna åsikter i kommunens synpunktslåda. Passa samtidigt på att lämna in saker till Emmaus för återvinning. Det kan vara böcker, leksaker, husgeråd, lampor och mindre möbler. Genom att återvinna så mycket som möjligt sparar vi på vår miljö och jordens naturtillgångar. Utöver aktiviteter bjuds det på korv, kaffe och saft.  Läs mer om Återvinningens dag

 På valdagen händer även andra saker, Nääs Ryttarförening har Lerumsmästerskap

Lerumsmästerskap i helgen i dressyr och hoppning. Lördag och söndag är det dags att kora Lerumsmästare i Ponny. På lördag är det dressyr med första start 15.00 och på söndagen hoppning med start 09.00. Själv skall jag dela ut priset till vinnarna.

 Missa inte Susanna Alakoski

Susanna Alakoski gjorde debut med boken Svinalängorna för vilken hon uppmärksammades med Augustpriset. Boken har också i dagarna haft premiär som film på Venedigs filmfestival. Nu är hon aktuell med romanen Håpas du trifs bra i fengelset och besöker Lerum för att berätta om sitt skrivande och sina böcker. Du kan lyssna till Susanna på Lerums bibliotek, tisdag 21 september kl 19, fri entré. Läs mer om Susannas besök

 – Glöm inte att rösta på söndag!

 Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum Sveriges ledande miljökommun

www.lerum.se

Lämna ett svar