Flygpost den 10 september 2010

 Bo & Energidagar

Imorgon och på söndag går Lerums Bo & Energidagar av stapeln. Ta tillfället i akt att se och prata med ett 40-tal bostads- och energiutställare om hur du sparar både energi och pengar med rätt teknik.

Under söndagen har du möjlighet se och provköra miljöbilar. Varför inte ta en tur i den unika elsportbilen Tesla Roadster S, världens första och snabbaste serieproducerade bil med litiumjonbatterier! Du kan också se Volvos elbil Volvo C30 Electric som enbart visats ett fåtal gånger för allmänheten. Är du bäst på att köra energisnålt ska du tävla i sparsamt körande, du kan vinna gratis resor i hela Västra Götaland under 30 dagar! Visste du att genom att köra sparsamt minskar din bränsleförbrukning med 10-15%, det ger mer pengar i plånboken och bättre miljö. Dessutom får du möta Fredrik Säwenberg som berättar och tipsar om klimatsmart mat och ekologisk viner. Självklart är Bo & Energidagarna i Lerum klimatkompenserade genom Tricorona Climate Partner. Se Bo & Energis program och utställare

 Final Livsrum

Programmet är späckat då Livsrum går in i sina finaldagar på Bagges torg. På scenen möter du bland andra bandet Andra generationen och årets talang Victor Odehed, missa inte heller vem som vinner årets fotoutställning på temat “Ung i Lerum”. Mulle Meck finns på plats för barnen, biblioteket delar ut gratis pocket böcker och räddningstjänsten visar sina bilar (förutsatt att de inte behöver rycka ut!). Dessutom har du chansen att möta företrädare från vårdcentraler tillsammans med sjukgymnaster, arbetsterapeuter och dietiskt för att ställa frågor om din hälsa och kost. På söndag invigs Friskvård och Rehab i Lerum, kl 14 klipper jag banden för CL Harmony´s nya klinik.  Livsrums hela program

 Politiker gör upp i fotbollsmatch och miljödebatt

Valet närmar sig med stormsteg och om nio dagar går svenska folket till valurnorna. Men redan idag, fredag, kan du se Alliansen och de Rödgröna göra upp i en fair trade fotbollsmatch på Aspevallen kl 17. Drabbningen följs upp på söndag kl 11 då vi politiker möts på Bagges torg för att debattera om hur Lerum till 2025 ska bli Sveriges ledande miljökommun. Vilka som blir vinnare, i fotboll och valet, återstår att se.

 Träffa politiker och förhandsrösta

Bagges torg i Lerums centrum kommer det att finnas ett valtält där du kan träffa företrädare för alla partier som sitter i kommunfullmäktige i Lerums kommun. Valtältet har öppet från och med den 13 till den 19 september kl 10-19 på vardagar och kl 10-16 på lördag och söndag. Efter att du fått svar på dina frågor i valtältet kan du, som av en eller annan anledning inte kan rösta på valdagen, gå snett över torget och förtidsrösta på medborgarkontoret Kom In.  Förtidsrösta kan du även göra på biblioteken i Gråbo, Lerum, Floda, Sjövik och Tollered fram till om med valdagen. Läs mer om förtidsröstning på kommunens webbplats

 Jag har rosa knapp, har du?
Åtta av tio rökare började röka som tonåring. Forskning visar att vuxna förebilder spelar en stor roll för ungas framtida tobakskonsumtion. Därför är det viktigt att vi vuxna sätter gränser och föregår med gott exempel genom att inte röka eller köpa cigaretter till barn och unga. Med min rosa “Jag är schysst!” knapp stödjer jag kommunens kampanj mot tobakslangning till mindreåriga. Skaffa dig en knapp och visa att du också är schysst nog att säga nej. Läs mer om kampanjen

 Bli en bättre förälder med COPE

Nyckeln till att bli en bättre förälder är att förstå ditt barns beteende och se ditt föräldraskap ur nya perspektiv. Den 20 september startar kommunen en föräldrakurs för dig med barn mellan 3-9 år där man arbetar utifrån modellen COPE (the Community Parent Education Program). Med hjälp av handledare och tillsammans med andra föräldrar får du tips och idéer i hur du på ett medvetet sätt kan uppmuntra ditt barn och förebygga konflikter. Sista dag för anmälan är måndag 13 september.  Läs mer om föräldrautbildningen

 Seglargymnasiet seglare grönare

Lerums seglargymnasium kommer att byta ut ca 4.000 liter drivmedel till ett miljövänligare alternativ. Tack vare det kommer utsläppen av svavel, bensen, polyaromater och oefiner att minska i sjön Aspen. Förändringen är möjlig tack vare ett samarbete mellan seglargymnasiet, Lerums seglarsällskap och Aspen miljöbensin.

 Äntligen Lekstorpsvallen i Gråbo!

Lekstorpsvallen i Gråbo besiktas idag. På vallen finns en ny plan av konstgräs med belysning, en dirtbike bana för dig som vill ha utmaning på cykelturen och en boule bana.

 Torpskolan får LAN-lokal för ungdomar

I källaren på Torpskolan kommer en LAN-lokal att göras i ordning. Lokalen ska tillgänglighetsanpassas och utrustas så att ca 30 personer ska kunna koppla upp sina datorer där. En LAN-förening har bildats i kommunen och avsikten från kommunen är att skriva ett användaravtal med föreningen som också kommer att hjälpa till vid planering och genomförande så att lokalen blir så bra som möjligt. Lokalen beräknas vara klar för inflyttning den 1 december.

 Ridvägar snart klar på tre delsträckor

Markförhandlingar klara på tre delsträckor varav två i Lerum samt en i Gråbo.  Upphandlingsskede pågår och arbetet kommer att starta så snart upphandlingen är klar.

 Bro över Säveån

Bron över Säveån är nu färdigbyggd (inte den nya i Lerums centrum).  Kommunen har även påbörjat diskussioner med Västkuststiftelsen om förbättringar med anslutande leder och spår från Floda Reningsverk till Hedefors.

 Missa inte att ni kan förtidsrösta

Lämna ett svar