Flygpost den 27 augusti 2010

Livsrum startar snart – häng med på Facebook och på bloggen!

Nästa vecka, den 2 september, inleds årets Livsrumsdagar. Här finns något för precis alla! Det händer saker i alla kommundelar och du har många dagar på dig att gå på föreläsning, prova-på något nytt, lyssna på musik eller bokprat, gå tipspromenader, besöka mängder av öppet hus, åka en guidad busstur i kommunen eller besöka en utställning. Det mesta är gratis och resten är billigt! Tänk på att du behöver reservera plats i förväg till föreläsningarna, även till dem som är gratis.

Läs mer om Livsrums hela program här!

 Du följer väl Livsrums blogg?

Livsrum finns förstås också på Facebook!

 Möt kommunen i Sjövik på lördag!

Välkommen att möta personal från Lerums kommun på Bohlins torg i samband med Sjöviksdagen på lördag 28/9 kl 10 – 14.

Det här händer:
De nya skolorna i Gråbo. Hösten 2012 startar tre nya skolor i Gråbo. Läs mer om Gråbos nya skolor via den här länken

Lämna farligt avfall, kl 11-13. RagnSells specialbil finns på plats och tar emot avfallet. Här kan du läsa om vad du kan lämna!

Träffa kommunens renhållningschef Maria Hansen och lämna dina synpunkter på renhållningen i Sjövik.

Familjecentralen – välkommen att träffa några av dem som jobbar på Familjecentralen. Läs mer om Familjecentralen via den här länken.

Öppet på Sjöviks bibliotek – välkommen!

Har du frågor om Lerums kommun? Här får du svar!

Har du synpunkter på kommunens verksamhet? Vi tar emot dem och ser till att de kommer rätt!

Utfrågning kommer att ske av partierna klockan 12

 Gråbo debatt 1 sept.

På onsdag den 1 sept 19.00 blir det debatt mellan kommunens partier i Hjällsnässkolans matsal om Gråbos framtid. Kom gärna och lyssna och ställ frågor till oss.

 Äldresäkerhet i fokus på Livsrum

Bland många spännande ämnen under Livsrum, finns också äldresäkerhet. Det är äldresäkerhetsgruppen som bjuder på fika och aktiviteter.

Programmet inleds med att Carina Herngren och Barbro Ringhage från kommunen informerar om frivilligverksamheten,

I Sjövik den 6/9 kl 10-12 fortsätter programmet med att Protonerna spelar, Träffpunktsteatern föreläser och spelar upp ett teaterstycke, Fixar-Uno, kommunens egen ambulerande vaktmästare för de äldre, kommer och minglar med besökarna. Välkommen till Sjöviks sportlokal.

 I Floda Missionskyrka den 7/9 och i Gråbo Missionskyrka den 8/9 fortsätter programmet med att Ingela Birgersson talar om ”färgernas betydelse i våra liv”, Flottans kavaljeer spelar, Fixar-Uno, kommunens egna ambulerande vaktmästare för de äldre, kommer och minglar med besökarna. Välkommen till Floda Missionskyrka den 7/9 kl 10-12 respektive Gråbo Missionskyrka 8/9 kl 10-12.

 I Lerums Missionskyrka den 9/9 kl 10-12 fortsätter programmet med att Protonerna spelar och Fixar-Uno, kommunens egna ambulerande vaktmästare för de äldre, kommer och minglar med besökarna.

 Delårsbokslut – Lerum står sig bra

Ekonomi

Trots ökade kostnader än beräknat inom omsorgsverksamheterna, försörjningsstödet och vinterns snöröjning, kommer vi att klara kravet på god ekonomisk hushållning även 2010. Kommunfullmäktige får därför ett förslag den 9 september, som innebär en särskild satsning i år på bland annat inre underhåll i grundskolor, klimat- och miljöförbättringar i kommunens fastigheter som bland annat gör att vi kan avveckla ännu fler oljepannor, och sätta upp belysning utomhus för att skapa större trygghet där trygghetsvandringarna visat att detta behövs.

 Några viktiga frågor under första halvåret 2010

  • Vi har nu inlett arbetet med att förverkliga vision 2025 “Sveriges ledande miljökommun” utifrån fem arbetsområden: byt fokus i samhällsbyggandet, ändra energianvändning, skapa beredskap för annat klimat, skapa nya hållbara jobb och gör det lätt att leva klimatsmart i Lerum. Ett konkret steg är att utbildningar för alla anställda nu har inletts så att vi som första kommun i landet ska kunna bli miljödiplomerade i slutet av nästa år.

 Flera åtgärder har satts in för att underlätta för dem som har svårt att komma in på arbetsmarknaden eller blivit arbetslösa av andra skäl. Efter första halvåret kan vi se att åtgärderna har börjat ge resultat, även bland ungdomar.

  • Kommunfullmäktige har antagit en ny turismstrategi som stämmer väl med kommunens klimatstrategi, att skapa nya lokala gröna jobb.

 

  • Vårt arbete för att förbättra kontakten mellan kommun och näringsliv börjar ge resultat och i den senaste undersökningen av näringslivsklimat kan vi se en uppåtgående trend.

 

  • Vi har ambitionen att behandla och bemöta alla invånare jämställt, alltså likvärdig oavsett kön. Två viktigta steg i det arbetet är att kommunfullmäktige undertecknade den europeiska jämställdhetsdeklarationen CEMR i somras och att flera nya jämställdhetsaktiviteter kommer att finnas med i verksamhetsplan 2011.

 Vem är bäst på att gestalta ung i Lerum?

Fram till den 4 september kan du rösta på din favorit i årets fototävling! Alla tolv bilder som juryn nominerat hänger nu för beskådande hos Ahlséns foto i Solkatten på Bagges torg. Temat för årets fototävling var Ung i Lerum. Du vet väl att vi lottar ut presentkort till Dergårdsteatern bland dem som röstar på det vinnande bidraget? Ta chansen – förutom att se de fina bilderna hos Ahlséns, har du alltså också en möjlighet att se en teater eller konsert i höst, gratis! Vinnaren i fototävlingen koras under Livsrums torgfest i Lerum den 11/9 ca kl 12.30.

 Massor av kul på biblioteken i höst!

På biblioteken i kommunen händer det massor under hösten. Det blir program för barn, ungdomar och vuxna. Fortsättning på bokcirkeln för vuxna och en alldeles nystartad för tonåringar, babyrytmik, författarbesök, vampyrer på höstlovet … och mycket mer! Allt finns i evenemangskalendern på kommunens webbplats www.lerum.se! Här är ett par godbitar:

 Utställning och skrivarverkstad på Lerums bibliotek: Gabriellas resa.

”I Gabriellas liv finns mycket mörker. Det finns händelser som kastar skuggor … där mardrömmar kan gömma sig och minnen kan lura.

Men i det mörka finns också små stänk av ljus. Gabriella behöver hjälp att låta ljuset växa. Hjälp att resa tillbaka in i skuggan, städa ur och låta solkatterna dansa.”

En utställning med bilder av Tove Hennix, ur boken Gabriellas resa. En bok om minnen, om smärta och utsatthet och att som barn leva med en missbrukande destruktiv förälder. En utställning under Livsrum på Lerums bibliotek 2-12 september, i samarbete med Studieförbunder Vuxenskolan.

I samband med utställningen bjuder biblioteket in elever i år fem att utifrån utställningen och de tankar som väcks, vara med på skrivarverkstad med Elin Boardy.

 Bokcirkel för ungdomar på Lerums bibliotek

I höst startar biblioteket en bokcirkel speciellt för ungdomar mellan 12 och 15 år. Alla lässugna som vill träffas på biblioteket och prata om böcker, få boktips och fika är välkomna! Första boken blir Hungerspelen av Suzanne Collins. Start 15/9 på biblioteket i Lerum, kl 18 – 19.

Lämna ett svar