Flygpost den 20 augusti 2010

Lerums ekonomi i topp Nu på plats 25!

Tidningen Dagens Samhälle har studerat samtliga kommuners ekonomiska resultat under 2000-talet (2000-2009). I rankingen placerar sig Lerums kommun på en hedrande 25:e plats av Sveriges 290 kommuner.

 Schysst!

I samband med Livsrumsdagarna den 2 – 12 september genomför vi en kampanj för att motverka langning av tobak till minderåriga.  

Tobaksbruket påverkas av lagstiftning, priset och social acceptans. Vi vill förhindra försäljning och langning av tobak till minderåriga genom att uppmärksamma och aktualisera problematiken runt detta. Syftet med åldersgränsen 18 år är att skydda barn och ungdomar och därmed skapa bättre folkhälsa. 

 Kampanjen: Kommunen vill få igång en lokal mobilisering genom att jobba med ett temat “Jag är schysst”. Vi vill få handlare, föreningsledare, lärare, politiker, föräldrar och äldre kamrater att uppmärksamma frågan. Genom att bära en särskild kampanjknapp (knallrosa) visar vi att vi tar avstånd från tobakslangning till minderåriga. Att vi är schyssta nog att säga nej. Dessutom kommer en särskild folder att finnas och alla cirka 30 butiker som säljer tobak i kommunen kommer att ha särskilda skyltar mot tobakslangning.

 Första spadtaget för hus som ger mer energi än de förbrukar

På måndag tar jag och Förbos VD första spadtaget till Lerums, Förbos och Sveriges första flerfamiljshus som producerar mer energi än de förbrukar! Höjdenvändan heter de i fyra tvåvåningshus med åtta lägenheter i varje som blir klara för inflyttning sommaren 2011. Adressen är Kullgårdsvägen, på Höjden.

Ambitionerna att bygga energisnålt är höga och fjärrvärme kompletteras med solfångare. Under den varma årstiden skapas mer värme än vad som förbrukas och då kan överskottet gå tillbaka i fjärrvärmenätet. Under vintern kompletteras solenergin med värme från nätet.

Ytterligare ett steg på vägen att bli Sveriges Ledande miljökommun!

 Lerums webbplats blir bättre

SKL, Sveriges kommuner och landsting, har i dagarna släppt resultatet av sin andra mätning av hur kommunernas webbplatser fungerar. Sedan mätningen 2009 har Lerum förbättrat sig med  7 %  och vi ligger nu på plats 48 av landets 290 kommuner, jämfört med plats 56 föregående år.

Läs rapporten på SKLs webbplats!

 Kommunens personal minskar bilresorna

Sedan kommunens nya resepolicy infördes har antalet bilresor i tjänsten minskat – precis som avsikten var! Med ambitionen att vara Sveriges ledande miljökommun, måste vi anstränga oss på alla fronter, och här ser vi redan resultat: 2009 minskade resorna med 23% jämfört med året innan, och perioden januari – maj 2010 är minskningen 22% jämfört med 2009.

 Lerumsboden

Som så många andra drabbades Flexator i Gråbo av lågkonjunkturen och tvingades dra ner på personalstyrkan. Nu har efterfrågan vänt och man har glädjande nog nyanställt personal. Med tanke på kommunens vision 2025 att bli Sveriges ledande miljökommun är det extra roligt att företaget under lågkonjunkturen har utvecklat energieffektiva bodar, och att dessa kallas Lerumsboden.

 Debatt kring näringslivs frågor den 26 augusti

Företagarna Lerum & FFLK anordnar en intressant kväll, är du företagare kom och lyssna på politikernas visioner för att stärka företagandet i Lerums Kommun.

 Mer fordonsgas!

Nästa fredag, den 27/8, inviger infrasturkturminister Åsa Thorstensson ytterligare en tankstation för fordonsgas inom räckhåll för oss i Lerums kommun men också för många andra i regionen. Det är Landvetter flygplats och Fordonsgas Sverige som öppnar den nya tankstationen intill flygplatsen. Bra att fler och fler tankställen ger möjlighet till bränslen med mindre klimatpåverkan!

 Hembygdsdag 28 augusti

Lerums Hembygdsgille arrangerar hembygdsdag i Dergårdens hembygdspark på lördag den 28/8 kl 11-14. Alla är varmt välkomna. Läs mer på föreningens webbsida.

Lämna ett svar