Flygpost den 23 juli 2010

Gymnasieelever placerade sig i topp på matematiktävling

Florian Minges och Alfred Ro på naturvetenskapsprogrammet på Lerums Gymnasium kom på andra och tredje plats i tävlingsklassen Student kurs D i matematiktävlingen Kängurun i våras. Stort grattis till de båda!

 Kängurutävlingen genomförs varje år med elever från många länder. Tävlingen består av 24 problem som inte är av räknekaraktär utan handlar mer om matematiska idéer och begrepp. Matematiktävlingen genomförs i samarbete med NCM, Nationellt Centrum för Matematikutbildning och med stöd av Skolverket.

 Här kan du själv testa hur dina mattekunskaper från gymnasiet står sig! http://ncm.gu.se/media/namnaren/kanguru/2010/student_probl_10.pdf

Mer om Kängurutävlingen: http://ncm.gu.se/kangaru

 Kvinnofrid

Tyvärr innebär inte sommar och semester att hot och våld i hemmet minskar. Nationellt centrum för kvinnofrid driver Kvinnofridslinjen, dit utsatta kan ringa för stöd och hjälp. Kvinnofridslinjen har öppet dygnet runt, det kostar inget att ringa, du kan vara anonym och samtalet syns inte på telefonräkningen. 020-50 50 50 är numret och du får mer information via den här länken:

Läs mer om kvinnofridslinjen

  Många lästips hos biblioteket!

Jag kan varmt rekommendera att gå in på Lerums biblioteks tipssida då och då. Där får du hjälp att hitta böcker om aktuella ämnen eller lite udda litteratur. Vad sägs om Fruntimmersveckan i bokform? Gå in på http://bibliotek.lerum.se/web/arena/welcome och lägg sidan som favorit i din webbläsare!

Själv läser jag just nu en riktigt rolig och bra bok som heter “Hundraåringen som försvann” av Jonas Jonasson. Vill du blir på gott humör och bara skall läsa en bok i år läs den. Den finns att låna på biblioteket som bok och ljudbok. Jag kan starkt rekommendera den.

Sagt om boken: “Sjövild och galen, en hejdlöst rolig historia om en hundraårig man som är på rymmen från ålderdomshemmet. I klass med Arto Paasilinnas bästa.”
Ingalill Mosander, Aftonbladet

 Sommarcafé i Dergårdens Hembygdspark

Även i år har Lerums bygdegille café på torsdagar under juli månad kl 11-13. Ett tillfälle återstår: den 29/7. Förutom fika, är byggnaderna i hembygdsparken öppna för visning. Där finns också en liten utställning om 40-talet i Hallsåshuset. Tiden präglades av Andra Världskriget och tiden efter som ingav hopp och framtidstro. Här kan man se allt från ransoneringskort, kläder, leksaker till husgeråd. 

 Visste du att…

Lerumsborna är friskare: Ohälsotalet för kvinnor arbetsför ålder i Lerum är 34 (för hela Västra Götaland 43) och för män i Lerum 23 (för hela Västra Götaland 30). Andelen som får sjuk- och aktivitetsersättning från Försäkringskassan har ökat med 1% för både män och kvinnor i Lerum mellan åren 2001 och 2009. Genomsnitt i länet är en ökning på 14% för kvinnor och 5% för män.

Lerumsborna är mer utbildade: i åldrarna 25-44 år är andelen personer i Lerum med gymnasieutbildning 46% för kvinnor och 53% för män. Genomsnittet i länet är 43% för kvinnor och 50% för män. Eftergymnasial utbildning i samma åldersgrupp har i Lerum 47% av kvinnorna och 37% av männen. I länet är siffrorna 46% för kvinnor och 37% för män. För dem som är över 44 år har 40% av kvinnorna och 34% av männen i Lerum en eftergymnasial utbildning. I länet är siffrorna 34% för kvinnor och 39% för män.

Fler Lerumskvinnor arbetar: i åldrarna 20-64 år arbetar 84% av kvinnorna i Lerums kommun. I länet är siffran 76%, och i riket 75%. Männen däremot släpar efter något i Lerum: 77% arbetar och i länet är siffran 80% (riket 77%).

 Siffrorna är från 2009 och har sammanställts av Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen

Lämna ett svar