Flygpost den 11 juni 2010

Miljöpriser delades ut

På Världsmiljödagen, som firades stort på Nääs förra helgen, delades kommunens årliga miljöpriser ut. Miljöpriset och miljöstipendiet gick till Reinhart von Nordenskjöld för att ha bevisat att man småskaligt kan framställa biogas, en helt klimatneutral energikälla. Årets miljöföretag i Lerums kommun är Autoadapt AB som får priset för sitt visionära sätt att producera morgondagens miljövänliga fordon, en eldriven bil.

Läs mer om miljöpriserna

 Lerum i toppen av skräpplockare

Rekordmånga kommuner, 246 stycken, deltog i årets skräpplockardagar som anordnas av stiftelsen Håll Sverige Rent. I Lerum var engagemanget stort, drygt 5 000 barn och elever plockade skräp och det ledde även i år till en hedrande sjätteplats.

Läs mer om skräpplockardagarna

 Välkommen till kommunfullmäktiges budgetmöte!

På tisdag, den 15 juni, kl 9 sammanträder kommunfullmäktige i Dergårdsteatern i Lerum. Välkommen att lyssna på debatterna och träffa de förtroendevalda.

Läs om vad som tas upp på kommunfullmäktiges möte

 Energismart renovering

Förra veckan deltog kommunen i Rework the world-konferensen i Leksand, en framtidsblickande, kulturspäckad manifestation för en hållbar framtid med drygt 2.000 deltagare från hela världen. Klicka på länken nedan om du missat att läsa våra representanters innehållsrika blogg från konferensen. I Leksand presenterade vårt kommunala bostadsbolag Förbo kampanjen ”Renovera energismart”. Förbos miljöarbete innehåller fyra delar inom energiområdet, Lilla energipaketet, Stora energipaketet, Nyproduktion och “Energijakten”. I Lerum har det hittills mestadels handlat om Nyproduktion, men för närvarande håller de på med en renovering av bostadsområdet Råda i Mölnlycke. Det räknas till ”Stora energipaketet” som omfattar isolering av tak och delar av fasad, byte av fönster/balkongdörrar, modern ventilation och solfångare. Åtgärderna beräknas sänka energiförbrukningen från drygt 200 KWh/kvm till 109 Kwh/kvm.

Läs bloggen från Rework the World-konferensen

 Gymnasieelev formger kampanjfolder mot lagning av cigaretter

Eleverna i årskurs 3 på samhällsvetenskapsprogrammet journalistik – media på Lerums Gymnasium har arbetat med att ta fram förslag på en A4-folder som ska användas i antitobakskampanjen “Jag är schysst” under Livsrumsdagarna 2-12 september. Jag hade glädjen att i samband med studentlunchen förra veckan dela ut diplom och pris till Sara Griphammar vars förslag valdes ut. Det ska även tryckas upp en knapp med texten Jag är schysst. Syftet med kampanjen är att förhindra försäljning och langning av tobak till underåriga genom att uppmärksamma och aktualisera problematiken runt detta. Kampanjen ska få handlare, föreningsledare, lärare, politiker, föräldrar och äldre kamrater att uppmärksamma frågan och att medverka till förebyggande hälsofrämjande arbete genom att ha på sig kampanjknappen under Livsrumsdagarna. Fokus för Livsrum är delaktighet och inflytande och arbetet med kampanjen sker i bred samverkan, internt med verksamheterna i kommunen, och tillsammans med inriktningen journalistik – media på gymnasiet.

 Socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson träffade Lerumskvinnor

Sedan 2007 har långtidssjukskrivna kvinnor i Lerum och grannkommunerna haft möjlighet till rehabilitering i slottsträdgården vid Gunnebo Slott. Projektet heter Fyrklövern och arbetar med något som kallas Grön Rehab – rehabilitering genom arbete i trädgård eller i naturen. I tisdags besökte socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson de tolv kvinnor som arbetar där nu, två av dem kommer från Lerum. Hon var mycket imponerad av deltagarna och projektet.

Läs mer om ministerbesöket och projektet

 Lerums elever är försäkrade

I torsdagens GP fanns en artikel om försäkringar för barn och ungdomar efter skoltid och på lov. Vi vill framhålla att elever i Lerums förskolor och skolor är försäkrade även under loven sedan väldigt många år tillbaka.

Läs om hur eleverna i Lerum är försäkrade

 Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum Sveriges ledande miljökommun

 www.lerum.se

Lämna ett svar