Flygpost den 4 juni 2010

Lerums klimatarbete i topp

Lerums klimatarbete är 15:e bäst i Sverige och i topp av Göteborgsregionens kommuner. Det visar Naturskyddsföreningens årliga klimatindex som genomförts för tredje året i rad. Förra gången hamnade vi på plats 51, och den nya placeringen visar att vi inlett resan mot visionen “Sveriges ledande miljökommun”. 

Läs mer om klimatrankingen

Alliansens budget presenterad

I veckan togs alliansens budgetförslag upp i kommunstyrelsen. Kommunfullmäktige fattar beslut om budgeten på sitt sammanträde den 15 juni.

Läs mer om budgetförslaget

Fira Världsmiljödagen på Nääs på lördag

Världsmiljödagen instiftades av FN 1972 och firas årligen den 5 juni. På lördag firar vi dagen stort på Nääsområdet. Jag inleder dagen 11 och fram till 16 kan ni ta del av många aktiviteter för både vuxna och barn. Syftet med dagen är att uppmärksamma vikten av att värna vår jord och miljö.

Läs mer om Världsmiljödagen

 

Framtidens skolor i Gråbo

Arbetet med att skapa tre nya skolor i Gråbo pågår för fullt. Start för de tre skolorna är höstterminen 2012. Den nya Röselidsskolan byggs om från grunden, den nya Lekstorpsskolan byggs om och en helt ny skola byggs vid Ljungvik. Skolorna ska fokusera på hållbarhet i alla aspekter.

Läs mer om framtidens skolor i Gråbo

Rework the world i Leksand

Mellan den 2 och 5 juni pågår den stora Rework the World-konferensen i Leksand, en framtidsblickande, kulturspäckad manifestation för en hållbar framtid. Mer än 2 000 personer från olika delar av världen har samlats för att diskutera ungdomar kan skapa hållbara jobb för framtiden. Representanter från Lerum finns på plats och bloggar varje dag. Rework the world är ett internationellt projekt med liknande arbeten över hela världen, såsom i Sydafrika, Tanzania och Egypten. Projektet drivs av stiftelsen Tällberg Foundation, som under 30 år har samlat ledare, vetenskapsmän och tänkare från hela världen för att diskutera gemensamma strategiska framtidsfrågor. Lerum driver sitt eget Rework-projekt. Från kommunstyrelsen finns Magnus Lansenfeldt och Dennis Jeryd på plats.

Läs mer om Rework

Gå direkt till bloggen

Student 2010

Idag fredag, den 4 juni, tar gymnasiets avgångselever studenten. Det firas traditionsenligt med studentlunch och studentutsläpp. Utsläppet är kl 15 från gymnasiets byggnad Granen.

Läs mer om studenten och se karta

Satsning på sommarläsning för barn och ungdomar

Under sommaren genomförs två parallella sommarläsningsprojekt för barn och unga på biblioteken i Lerum: Sommarläsning för alla klasser i årskurs 2-5 och Boksommar för ungdomar mellan tolv och 19 år. Upplägget är enkelt: låna och läs fem böcker under sommaren och vinn fina priser. Tiden man har på sig är från 1 juni och fram till och med 31 augusti. Ett litet häfte fylls i med vad man läst och vad man tyckte, när alla fem böckerna är utlästa lämnas häftet in på biblioteket. 

Fler sommarjobb för ungdomar

Regeringens satsning på sommarjobb för ungdomar ger ytterligare 25 platser i Lerum. Platserna har lottats ut bland niondeklassare i sommarskolan. Lerums kommun har satsat extra på sommarjobb för ungdomar och 200 har sedan tidigare fördelats bland ungdomar i kommunen som är födda 1993. Sommarjobben finns bland annat inom skola, förskola, äldreomsorg, park och natur samt ideella föreningar.

Läs mer om sommarjobben

Henrik Ripa

Kommunstyrelsens ordförande

Lerum Sveriges ledande miljökommun

Lämna ett svar