Flygpost den 28 maj 2010

Inga uppsägningar bland de varslade lärarna

Efter förhandlingar mellan Lerums kommun, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund står det klart att ingen av de 23 lärare som varslades om uppsägning i mars i år behöver sägas upp. Genom en särskild avtalspension för 16 lärare inom grundskolan, gymnasiet och vuxenutbildningen kunde dessa personer ersättas av lärare med samma behörighet och kompetens, som därmed inte behövde sägas upp. För nio av dem innebär det ett byte av arbetsenhet och det är givetvis en stor omställning, men att ingen ska sägas upp känns mycket bra.

Läs mer om resultatet av förhandlingarna

Möt kommunen i Floda

Kommunen beger sig till Floda. Se proffsen sätta gatsten! Titta in i en avloppsledning eller besök kraftstationen! På lördag, den 29 maj, i samband med Flodadagen, finns personal från Lerums kommun på torget i Floda för att berätta om sitt arbete och ta emot synpunkter och frågor.

Läs mer om hur du kan möta kommunen

Stoppa langningen och Tänk om

Oanade konsekvenser på grund av alkohol är en obehaglig del av unga människors vardag. Genom langning får ungdomarna tag på alkohol och det är kompisar, syskon, föräldrar eller någon annan vuxen som langar. Många föräldrar ger också sina barn alkohol i tron att de då vet vad de dricker, undersökningar visar dock att en tillåtande attityd till alkohol tvärtom ökar unga människors alkoholkonsumtion.

Därför finns kampanjen Störa langningen och informationssatsningen Tänk om. Både Störa langningen och Tänk om vänder sig till dig vuxna. Syftet är att få vuxna att fundera på konsekvenserna av att sälja eller ge alkohol till ungdomar.

Läs mer om Störa langningen och Tänk om

 

Små avlopp – ingen skitsak!
Har du enskilt avlopp? På lördag, den 29 maj, anordnar kommunen en avloppsmässa på Torpskolans parkering, då kan du få veta allt du behöver om avlopp och vad som gäller för enskilda avlopp.
Läs mer om avloppsmässan

Tobaksfria dagen

7.000 människor dör av rökning bara i Sverige varje år. Rökförbudet på serveringar har minskat antalet döda av passivrökning från 500 till 200 per år. Tänk om  vi kunde förbjuda rökningen helt och hållet. På måndag, den 31 maj, är det Tobaksfria dagen. Syftet är att uppmärksamma hur skadlig tobak är för både människor och miljö. I år fokuserar temadagen på tobaksindustrins aggressiva marknadsföring mot flickor och kvinnor. Det är Världshälsoorganisationen – WHO (World Health Organization), som utnämnt den siste maj till en Tobaksfri dag världen över, World No Tobacco Day 2010.  

Läs mer om tobaksfria dagen

Informationsmöte om Gråbo vattentäkt

Ett vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter håller på att tas fram för vattentäkten i Gråbo. På onsdag, den 2 juni, hålls ett samrådsmöte på Parasollen i Gråbo. Fastighetsägare i det berörda området ska bjudas in.

Läs mer om informationsmötet

Student 2010

Nästa fredag, den 4 juni, tar gymnasiets avgångselever studenten. Det firas traditionsenligt med studentlunch och studentutsläpp. Utsläppet är kl 15 från gymnasiets byggnad Granen.

Läs mer om studenten och se karta

Nyheter från biblioteket

Sugen på aktuella boktips? På bibliotekets webbplats hittar du tips om böcker inom aktuella ämnen, som Världsmiljödagen, Mors dag och Polarpriset. Det kommer även tips på litteratur om Fotbolls-VM, kronprinsessans bröllop med mera. På webbplatsen finns också en särskild avdelning för ungdomar, med exempelvis boktips inom olika ämnen, veckans bok, youtubetips från personalen, ett klotterplank, ett bokquiz och mycket mer.

Bibliotekets webbplats

Ungdomsdelen

Händelserik helg!

I helgen anordnar Lerums Centrumförening Lerumsdagarna, som blir större än på länge. Lerumsdagarna startar på fredag eftermiddag med Lerumstalangen och sedan händer det mycket i Lerums centrum till och med söndag. Det blir bland annat piratshow för barnen, uppträdanden av bland annat Cookies n Beans och Staffan Hellstrand. I Floda händer det mycket på lördag då Flodadagen anordnas med bland annat underhållning, modevisning, uppvisning, hoppborg, poängpromenad och marknad. Dessutom öppnar Mulle Mecks barnverkstad på lördag, i nya lokaler i den gamla byggnadsvårdsbutiken på Nääs. Verkstaden är specialinredd med gamla hyvelbänkar från Nääs slöjdskola och mängder med nya och gamla saker. Barnen kan välja mellan att tillverka olika föremål som exempelvis en fågelholk, bil, båt, smörkniv eller fågel.

Lämna ett svar